В България предизборно на българските учители им обещават 1515 лева работна заплата, 5% от БВП за образование и още много ексклузивни финансови стратегии за образованието. На кого да повярват българските учители: на политическите партии и кандидат-премиери или на собствения си горчив опит през годините на прехода. Това заявяват в своя позиция до медиите от синдикат "Образование" във връзка с предизборното обещание на ГЕРБ.

Синдикалистите смятат, че необходимият размер за отрасъла е да достигне поне 6 % от Брутния вътрешен продукт, каквато е и препоръката на Европейската комисия (ЕК).

От синдиката са категорични, че щедро обещаваното увеличение на учителските заплати е важно и първостепенно, но не е достатъчно за решаване на проблемите в системата.

Синдикалистите изразяват съжаление, че след 1990 г. изцяло липсва възпитателната роля на училището. Престижът на учителската професия е тотално сринат, тъй като редица правителства са държали учителството на дъното на икономическата йерархия.

Двойно увеличение на учителските заплати обещава ГЕРБ
Обновена

Двойно увеличение на учителските заплати обещава ГЕРБ

Борисов увери: Каквото обещаем, изпълняваме

През 2003г. учителите вземали средно 250 лв., при 142 лв. за обслужващ персонал в училище.

Лека корекция в това отношение се случила едва през 2007 г. заради голямата учителска стачка и последвалия скандал със "седянката" на Пламен Орешарски (тогава финансов министър). Въпреки това, заплащането на учителите е много далеч от желаното. През последните години началната заплатата на учителя е както следва: 2007 - 315 лв., 2008 - 353 лв., 2010 - 450 лв., 2013 - 500 лв., 2015 - 600 лв. и 2017 - 660 лева.

Около 800 лв. е средната нетна заплата на учител в България. Тя отрежда на родните педагози традиционното и убедително последно място в Европа.

От синдикат "Образование" изтъкват също, че при ниските заплати на учителите, и пенсиите им са на най-ниското стъпало на квалифицираните работещи бедни. Ако през малко след Освобождението - през 1896 година, минималната учителска пенсия е била 219 лв., то след повече от век, през 2016г. средната учителска пенсия е 270 лева.

Синдикалистите изразяват разочарованието си, че днес тази пенсия е далеч под прага на физическото оцеляване и поредно доказателство какво е общественото признание и авторитет на българския учител в съвременна България.

Тази година образованието отново е изведено като приоритет, но за него се отделят 3.6% от БВП. Това е най-ниският в Европа процент, по-нисък и от този в Македония - 4.5%.

В позицията се отбелязва, че достигането на качествено образование е процес, който задължително трябва да бъде съпътстван с повишаване статута и авторитета на учителя в обществото. Синдикалистите са на мнение, че ролята на родителите трябва да смени посоката си от контролираща и определяща към партнираща с ясни задължения и спазване на правилата в системата.

Те намират за наложително българските оторизирани институции, които са съпричастни и отговорни към образованието, последователно и стриктно да изпълняват задълженията си. Те трябва активно да участват и съдействат на училищните власти за преодоляването на всички наболели проблеми.

От синдикат "Образование" са готови за европейски формат за партниране. Те обаче са категорични, че той трябва да включва и действията на учителите от голямата стачка през 2007 година. Изборът на политиците е да изпълнят или не това, което са обещали, а на учителите - да вярват или не в дадените обещания, подчертават синдикалистите.

Заплащането на учителския труд е само онази финансова страна от обществената оценка, като много по-важната страна е признаването на ключовата роля на просветния труженик в обществения живот и бъдещето на страната. Признание, не само написано някъде на хартия, а доказвано и утвърждавано всеки ден със съответни адекватни действия, подчертават от синдикат "Образование". Синдикалистите са недоволни, че се стига до избледняване и омаловажаване на една от най-важните мисии на човека в обществените процеси - мисията да бъде учител, просветител и водач в бъдещето.