Новите приоритети на обществото залегнаха в управленската програма на ГЕРБ, представена лично от лидера Бойко Борисов.

На нас не ни е позволено да обещаваме неща, които не можем да изпълним, обяви той и подчерта: Каквото обещаем, го изпълняваме.

Борисов очаква "кърваво писмо" от Брюксел след президентското  вето

Борисов очаква "кърваво писмо" от Брюксел след президентското вето

Нямало нищо нередно

При представянето на приоритетите на ГЕРБ Борисов не пропусна да напомни какво е заварил - овехтели градове, поръчкови убийства, отвличания. Те обаче вече били в миналото.

Времето на моята толерантност приключи, зарече се Борисов

Времето на моята толерантност приключи, зарече се Борисов

Експремиерът отсече, че като войни, спартанци, стоим на своя пост

Бойко Борисов се ядоса, че на него било оставено да прави магистрали, метро и чисти градове. 2,3 милиарда лева живи пари платихме на САЩ и Русия, припомни той и изтъкна, че тези средства са можели да идат за други сектори, включително и за стабилизиране на БДЖ.

Образованието ще е акцент в работата на следващия кабинет на Борисов. Категорично приоритет за ГЕРБ в следващ управленски мандат е образованието, включи се Йорданка Фандъкова. То било безспорна ценност, на ГЕРБ ще поставят акцент върху справяне с неграмотността.

Без социални помощи за деца, които не ходят на училище, повече психолози в училищата, както и двойно увеличение на учителските заплати в рамките на мандата. Повече условия за спорт, предвиждат герберите.

Да се заплаща допълнителният труд на учителите, настояват от синдикат "Образование"

Да се заплаща допълнителният труд на учителите, настояват от синдикат "Образование"

Бонуси за учителите, които работят с ученици от различни етноси, искат от синдиката

Всичко, което ГЕРБ предвижда било съобразено с възможностите на бюджета. Предстои програмата да бъде обсъдена със синдикати, браншови организации. Можехме да го направим всичко това, ако не бяхме платили над 2 милиарда живи пари, отново се включи Бойко Борисов, давайки думата на Екатерина Захариева.

Тя обеща борба с корупцията по висшите етажи на властта. Ще предложим отпадане имунитета на народните представители, обеща Захариева. Единен орган за борба с корупцията предлагат още от ГЕРБ. Ще се правят сериозни проверки на имуществото на висшите чиновници.

Недоказано имущество ще се отнема без обвинение. Промени в НПК с цел избягване на формализма в наказателния процес и опция само за еднократно връщане на делото, са част от идеите на хората на Бойко Борисов.

Незабавно изпълнение на присъдата, иска още Захариева. Няма да търсим хора с присъда, ще се задържат в съдебна зала, както обеща експремиерът.

Сред мерките на партията влиза и електронното правосъдие.

Тримата първи в съдебната власт ще се отчитат на всеки три месеца по важни за обществото теми в Народното събрание.

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК
Обновена

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК

От ЕК приканват България да реализира направените в документа препоръки

Ще бъдем безкомпромисни към битовата престъпност, обеща Екатерина Захариева. Именно това щяло да е акцент в работата на МВР, което щяло да е финансово и ресурсно обезпечено.

Ексфинансовият министър Владислав Горанов пък отново ще се бори за фискална стабилност. Ще харчим толкова, колкото получаваме, увери той. По никакъв начин няма да се променя плоския данък, категоричен е Горанов. Ресурс за повече приходи вижда в сивата икономика.
С милиарди увеличавахме приходите в държавната хазна, категоричен е той.

Горанов очаква положително становище за влизането ни в ЕРМ 2. Очаква и ръст на доходите спрямо ръста на икономиката.

Убеден е, че минималният доход може да е 650 лева, а средната заплата да скочи до 1500 лева.

Без паразитиране в социалната сфера, обещават герберите. ТЕЛК-овете ще идат в НОИ и така няма да има фалшиви инвалидни пенсии. Санирането продължава, обеща Владислав Горанов. Вярва, че може да има АМ Хемус.

Смели реформи били извършени в енергетиката. Смела реформа била нужна и в здравеопазването. Според Делян Добрев дошло е време за демонополизация на НЗОК. Това щяло да доведе до по-добър контрол и по-добро здравеопазване. Получихме енергетиката като остаряла неефективна система, според Томислав Дончев. Тя не трябвало вече да е пробойна.

АЕЦ "Белене" ще се изгради с частна инвестиция, според герберите. Партията не се отказва и от проекта за сухопътни войски. Продължават инвестициите във ВВС и ВМС.

Доброволна военна служба предлагат хората на Бойко Борисов. Задължително военно обучение в гимназиите и университетите, обаче искат от ГЕРБ.

Пътят е само един - модернизация на страната, увери Томислав Дончев. А плановете на партията са на основата на суров реализъм, както се изрази той.

Днес на политическия пазар се предлагат много стоки менте, посочи Дончев. Повече от всякога ни е нужен серум против сладката отрова на популизма, допълни той.