Софийският университет "Свети Климент Охридски" също е недоволен от връщането на гимназията за древни езици и култура в собствената му сграда в квартал "Модерно предградие".

Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за пореден път изразява своето несъгласието с решението на Министерството на културата за преместването на Националната гимназия за древни езици и култури в сградата на ул. „Баба" в отворено писмо, разпространено до медиите.

"Това действие е прибързано, защото става в средата на учебната година, когато вторият срок е вече започнал, и е на фона на несъгласието на училищното настоятелство и на родители, обезпокоени от данните за опасност за здравето на техните деца.

Тази прибързаност може да се обясни единствено с желанието да се оправдаят финансовите разходи по проекта за ремонт, финансиран с европейски средства, в разрез с интересите на учениците и обществото", се казва в писмото на академиците.

Ръководството на СУ настоява за отмяна на заповедта на министъра на културата за преместването на Класическата гимнация в средата на учебната година, както и за дългосрочно решаване на проблема, така че гимназията да остане в центъра на София.

Именно там тя ще заеме отново своето достойно място и ще запази близостта до Софийския университет, към който гимназията има статут на лицей, се казва още в изявлението на СУ.

Заповедта на министъра на културата за окончателно преместване на гимназията в сградата в квартал "Модерно предградие" е от 5 февруари тази година, след като ремонтът на собствената сграда на Националната гимназия по древни езици и култури приключи още пролетта на миналата година.

От тогава досега заради протести на родители, ученици и преподаватели, модерно ремонтираната за над 2 милиона лева сграда на ул."Баба" № 16 в "Модерно предградие" стои празна.

В протеста срещу преместването бяха включени дори и твърдения, че ремонтът е извършен с опасни за здравето на децата материали. Тези твърдения бяха опровергани от няколко до този момент експертизи.

В решението на Министерство на културата се посочва, че учебният процес трябва да бъде преместен в „Модерно предградие", като НГДЕК ще ползва и сградата на Женски пазар в центъра на столицата за обучение на учениците от горните класове, за да се улесни достъпът им до културни и образователни институции.