Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" поиска извънреден съвет при новия просветен министър Стефан Воденичаров за обсъждане и предприемане на мерки в помощ на учителите, работещи с ромски ученици.

Конкретният повод е нападението на ромска ученичка в сливенското село Градец над учителка, следствие на което преподавателката е със счупен крак. От синдикат "Образование" определят станалото като терор и за пореден път поставят горещия проблем на образователната система при интеграция на ромите в България. За огромно съжаление този проблем не се решава, а се разраства все повече, категорични са от там.

От синдикалната структура подчертават, че работата на учители и директори в училищата с ромски ученици е все по-трудна. Ако наказателните мерки и лостове за учителя в другите училища са поне малко ефективни, то в ромските училища тази ефективност е равна на нула. Оценките на ромските ученици са само метод за поощрение, но не и измерване на знания и умения. Отсъствията на ромските ученици не се отразяват, изброяват от синдикат „Образование".

Те са категорични, че дискриминацията в училищата с ромски ученици към децата от българската общност е огромна. Различните методи, безкрайните компромиси и нееднаквото оценяване на постигнатите резултати към българи и роми, поставя българските ученици в крайно неравностойна среда и отнема равния им шанс за следващо развитие, предупреждават още от синдиката.

По данни на синдиката над 15% от ромските ученици отпадат от образователната система след начален етап, но по-големият проблем е броят на необхванатите роми, който е застрашителен.

Шансът на България е да помисли за европейски норми при спазване на законите е да интегрира ромското население, изтъкват още от там.

Синдикат „Образование" е категоричен, че без образование ромите няма да се научат на законност и гражданственост и затова приветства ранното задължително предучилищно образование. Българското училище и българския учител не могат да се справят сами, а трябва да им се помогне, се казва още в позицията.

Дори в новия закон за училищното образование няма текстове, регламентиращи различни мерки и подпомагащи стратегии, които биха помогнали на учителите в тези училища, изтъкват от синдикалната структура.

Синдикат „Образование" ще настоява пред МОМН да се отпусне финансова помощ за учителката от с. Градец за получилата телесна повреда по време на работа с ромски ученици.

В заключение учителите от КТ „Подкрепа" за пореден път поставят въпроса за изработване на ромски стандарт в образователната система с олекотен режим на присъствие и оценяване, който да помогне на ромските ученици и спре дискриминацията към българските деца и ученици.