На чужд гръб и 10 ученически раници са малко. Под този наслов майки се натовариха с тежките ученически раници, за да покажат на институциите какъв е товарът върху децата и да им припомнят, че проблемът не е решен и те настояват Министерството на образованието и науката (МОН) да намери адекватно решение.

Над 150 000 ученици от 5 до 7 клас са засегнати от тежките раници. Децата имат по около шест часа, а учебниците са тежки. Между шест и осем килограма всеки ден носят учениците от горните класове.

Още съвети за ученическите раници

Още съвети за ученическите раници

Теглото трябва да е разпределено равномерно

За децата до четвърти клас в училище има шкафчета, където децата да оставят част от помагалата, но за учениците до 12 клас такива няма.

Родителите се надяват институциите да се вслушат в протеста им. Тежестта върху децата е предпоставка за гръбначни изкривявания.

За пореден път поставяме въпроса, но решение няма, каза Емилия Петкова, майка на петокласничка. Институциите само обещават да намерят решение, но остават глухи за проблемите на децата, подчерта тя.

За пореден път преди месеци темата повдигна ученичка. Петокласничката Теодора Божкова от столичното 35-о училище "Добри Войников" написа жалба до председателя на Държавната агенция за закрила на детето срещу тежките раници на учениците. Постъпката й впечатли хиляди в социалните мрежи.

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова се срещна с Теди, за да я изслуша и да предложи решение на проблема. Михайлова предложи тетрадките на учениците да са по-нисък клас - по-некачествена хартия, но по-леки.

"Не смятам, че това е решение, защото децата сега изграждат почерка си и е хубаво да пишат на по-висок клас тетрадки. Предпочитам учебниците да са по-нисък клас, но с повече съдържание, за да няма нужда от допълнителни помагала и сборници", каза тогава майката на Теди Лилия Божкова.

И както е традиция у нас, темата замря. Затова е и днешната акция на майките, които искат да напомнят на МОН, че ученици и родители не са забравили и чакат отговор.

Експертите са категорични - ученическата раница не трябва да тежи повече от 15 процента от теглото на детето. Раница, която е твърде тежка, която се носи неправилно, може да причини медицински проблеми. Тежката раница, която се носи през едното рамо, може да причини навеждане на детето на една страна, което може да изкриви гръбначния му стълб и да му причини болка.

Детето може да се предпази от гръбначно изкривяване и прегърбване, като използва две презрамки и разпредели теглото на раницата си равномерно и на двете рамена. Раница, която се носи неправилно, може да доведе до деформация или да повреди гръбнака и коремните мускули. Ако раницата се носи отпусната, теглото и може да накара детето да се накланя назад.

Снимка 327030

Източник: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова също застана зад инициативата и сложи тежка раница. Заедно с майките тича и тя. Манолова изтъкна колко е важна инициативата.

"Призовавам всички институции, министър, заместник-министри, инспекторат, да прекарат един ден с шестокласник, за да видят колко е тежка раницата", каза общественият защитник. Тя настоя да се намери адекватно решение и да се намали тежестта на ученическата раница.