Зала номер 2 на Софийския университет се оказа твърде тясна, за да побере всички желаещи да се включат в дискусията "за и против" членството на Турция в ЕС.

Сред присъстващите освен многото студенти бяха и професори по история, икономика политология, както и представители на ВМРО, начело с Ангел Джамбазки.

Малко бяха защитниците на тезата, че Турция трябва да се присъедини към съюза.

Някои от тях посочиха желанието за диалог на страната, уважението към културното наследство останало от други цивилизации на територията на Турция, както и факта, че турските филми са много добре приемани в България и показват достиженията на филмовата индустрия в тази страна.

Повечето от тях посочиха, че българите имат силно културно исторически обременено мнение по отношение на южната ни съседка и това е причина страната ни да отхвърля членството на Турция в ЕС.

Сред доводите подкрепящи тезата, че Турция не трябва да се присъединява към ЕС бяха основно фактите, че географски погледнато много малка част от територията й се намира на континента Европа, както й фактът, че основната религия там е ислямът.

По думите на Ангел Джамбазки Турция е страна с приблизително 70 млн. души население. По думите му, ако страната влезе в ЕС тя ще бъде сред първите доминираши сили и ще разполага с най-голям брой представители в ЕП.

Освен това ислямът като религия, която основно се изповядва в Турция,  се противопоставя на християнството, което от своя страна е основна религия за повечето страни членки на ЕС.

Джамбазки изтъкна още, че вече 8 години Турция се управлява от Реджеп Тайип Ердоган и партията му и страната води политика, която не признава арменския геноцид.

Той предупреди, че има опасност турското население да се засели трайно на територията на страната ни и да ни претопи.

В подкрепа на този аргумент беше изтъкнато още, че Турция е на прага на демографски бум, като същевременно години наред в България проблемът е точно обратен - има демографска криза.

Джамбазов алармира още, че ако южната ни съседна се присъедини към съюза, има опасност да погълне много голяма част от европейските фондове и европарите, които биха могли да бъдат усвоени от нас.

Сред основните аргументи против присъединяването на Турция към ЕС беше и цензурата на печата и свободното изразяване.

Професори и студенти изтъкнаха, че проблемите с кюрдите  и кипърският въпрос ще се превърнат в проблеми на целия ЕС.

Дълъг е и пътят, който източна Турция трябва да извърви за да се пребори с бедността и мизерията в която живее по-голямата част от местното население.

Във форума студенти изтъкнаха, че първата страна по пътя на Турция към ЕС е България. Мнението на страната ни и отношението към този въпрос няма да е основно за решението на целия ЕС дали да води преговори за присъединяване с Турция.

Участниците във форума обаче бяха единни за това, че страната ни много добре трябва да обмисли политиката си по този въпрос, каква позиция ще заеме и да прецени какви ползи може да извлече от отстояваното решение.

Преподавателите в Софийския университет посичиха задоволството си от факта, че младото поколение не е политически апатично, но допълниха, че въпреки в момента евентуалното членство на Турция в ЕС изглежда като заплаха за някои българи, ще мине много време, докато Европа реши дали да приеме тази страна.