От Студентския съвет на Университета по хранителни технологии в Пловдив излязоха с изявление по повод разменените обвинения между ректора им Пламен Моллов и депутатът от ПП Константин Бачийски. В него те потвърждават тезата на Бачийски и отхвърлят твърденията на Моллов.

От Съвета потвърждават, че именно те са поканали Бачийски на среща на тема борба с корупцията.

Причина за поканата конкретно на г-н Бачийски от "Продължаваме промяната" е не заради партията, от която е част, а заради успешната му борба с корупцията в 47-ото НС, уточняват от Съвета. Пример за това са промените в Българската агенция за безопасност на храните, както и на ГКПП "Капитан Андреево". Студентите от съвета посочват, че Пламен Моллов е нахлул на срещата им и е опитал да ги изгони от залата, може би притеснен от това какво биха чули за него.

Именно поради това, че името на ректора е замесено в скандала на граничния пункт, проф. Моллов е изопачил фактите около срещата с г-н Бачийски, смятат студентите, които категорично отричат обвиненията към депутата от ПП за политическа агитация и пропаганда.

Те припомнят и че не за първи път името на Пламен Моллов се свързва с корупция - конкретно случая с огласени от фирмата "Аладин фуудс" схеми преди седем години, когато настоящият ректор оглавява БАБХ.

Подправките в дюнерите прикриват качеството на месото, предупреждава БАБХ

Подправките в дюнерите прикриват качеството на месото, предупреждава БАБХ

Фирмата работила безнаказано, при изключително лоши

Това не е първият опит ректорът да заглуши гласовете на студентите от УХТ, заявяват от Съвета, а за доказателство посочват и отстраняването на председателя им - Пламен Петров, което се случва след негово изявление пред медии. От ръководството на УХТ определят изказванията на Петров като уронващи престижа на университета.

От Студентския съвет считат за безпрецедентен случая, в който ректор води война със студентите си и апелират за гласност на случая, не само заради темата корупция, а за една истински полезна образователна система. Освен това студентите обвиняват ректора в опит да заглуши техния глас, да въведе авторитарно ръководство от едни отминали времена, както и да създаде паралелни и подконтролни нему структури.