Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии (УХТ) Пловдив, в изявление, качено на сайта на висшето учебно заведение, обявява като недопустимо "безпрецедентно поведение" от депутата от ПП Константин Бачийски, а и други активисти на "Продължаваме промяната". 

Моллов е бил сигнализиран от студенти, че на тяхна регулярна среща в университета, без покана г-н Бачийски се появява и има претенции да изнася лекции по фирмено право, без да е юрист. Всичко това е било съпроводено с намерения да агитира студентите в качеството си на народен представител от ПП, посочва ректорът на УХТ. 

Пламен Моллов счита това за демонстративно нарушаване на реда в университета, както и за неуважително и невъзпитано поведение. Моллов нарича действията на Бачийски и смехотворни. Макар и студентите да са напуснали и да са продължили сбирката си в друга зала, те са били притеснени от самоволната изява на народния представител.

Ректорът на УХТ е категоричен, че няма да допусне някой да нарушава правото на студентите да се развиват и утвърждават като изразяват свободно позициите си. "Категорично възразявам и няма да допусна провеждането на агитация и намеса от партийни централи на територията на Университета по хранителни технологии Пловдив."

В изявлението на страницата на УХТ се дава и дълъг цитат от думите на Бачийски пред студентите.

В писмото Пламен Моллов апелира за институционално взаимодействие от кмета на Пловдив, апелативна прокуратура, МВР, МОН, председателите на НС, на НПСС, както и на Съвета на ректорите. Самото изявление е предоставено на вниманието на всички тези институции.

Припомняме, че към Пламен Моллов бе образувано досъдебно производство след изтичането на запис, в който опитва да подкупи вече бившия шеф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Даскалов, в опит да запази дейността на "Евролаб 2011" на ГКПП "Капитан Андреево".

Христо Даскалов обясни защо са го уволнили от БАБХ

Христо Даскалов обясни защо са го уволнили от БАБХ

Бившият изпълнителен директор опроверга причините дадени от Крум Неделков

Въпреки това Пламен Моллов запази позицията си на ректор на УХТ, а по-късно стана ясно, че прокуратурата е прекратила производството срещу него. Два пъти Моллов отказа да се яви и пред парламентарната комисия и да даде обяснение пред депутатите, сред които би бил и Константин Бачийски.

Пламен Моллов бе сред публичните лица на представянето на ПП "Български възход" и се очакваше да бъде учредител на партията. След появата на записа на бял свят обаче Стефан Янев заяви, че Моллов няма да участва, поне не и докато не изчисти името си.

По-късно в редакционната поща на news.bg получихме имейл от пресцентъра на "Продължаваме промяната" с позицията на Константин Бачийски и официалната покана, която той е получил от Студентския съвет, за среща със студентите от УХТ.

Лекцията, която Бачийски е водил, е на тема борба с корупцията, която ректорът прекъсва и опитва да изгони поканеният народен представител на ПП и неговите придружители, а това не е по правомощията на Моллов, имайки предвид официалната покана. Съответно ПП счита обвиненията в политическа пропаганда от ректора за неотговарящи на истината.

Константин Бачийски търси отговор на въпроса защо не е оставен да говори пред студентите за корупцията и борбата с нея и дали това притеснява по някакъв начин ректорът на УХТ.

От ПП в позицията си прилагат и поканата от страна на Студенския съвет.

Снимка 592488

Източник: Пресцентър на "Продължаваме промяната"