Нов договор за сътрудничество подписаха Факултетът по химия и фармация на Софийския университет и най-голямата химическа компания в света BASF.

От страна на СУ подписът си сложи ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев, а от BASF се подписа Валентина Диканска - управител на BASF за България.

Двете страни ще организират атрактивни демонстрации като част от кампанията "Chemgeneration" за подкрепа на химическото образование в България. Организаторите се надяват да покажат за пореден път как могат да си сътрудничат образователните институции и частния бизнес. Основната цел на партньорството е да превърне химията в по-привлекателна за младите хора у нас.

На подписването на договора присъства и проф. д.х.н. Тони Спасов - декан на Факултета по химия и фармация. Той изтъкна, че винаги са полагани усилия за качествено образование за всички студенти, но освен това са търсени и начини да бъдат откривани и стимулирани изявените и надарените студенти.
За тази цел обаче, често са необходими допълнителни средства и Факултетът е изключително благодарен, че най-голямата компания в тази сфера ги подкрепя.

„Дано повече деца останат в България", изрази надежда ректорът на СУ.
„Таланти има много в България - въпросът е да ги открием и развием", каза от своя страна Диканска.

Факултетът по химия и фармация е партньор на BASF България от 2011 г. в кампанията за стимулиране на образованието по химия. В тази кампания партньори са още седем института на БАН, свързани с химията, както и Съюзът на химиците в България, Съюзът на учените в България и Министерството на образованието, науката и младежта.