Към април 2010 г. Софийският университет "Св. Климент Охридски" е натрупал просрочени задължения за 3,9 млн. лева. За това съобщи министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БиТиВи.

По думите му от парите, които университетът дължи, 1,9 млн. лева са за битови отпадъци, а 2 млн. лева - на различни доставчици.

За тази година се очаква висшето училище да приключи с дефицит от 3 648 196 лева. Игнатов определи като "хроничен проблем" бюджетния дефицит на СУ.

Той уточни още, че и през предишни години университетът е приключвал годината с дефицит, който е бил финансиран с допълнителни средства от държавния бюджет. Като основна причина за финансовия недостиг на висшето училище Игнатов посочи неоптималните му вътрешни структури.

Университетът има по-нисък прием на студенти, а на един преподавател в СУ се падат шест студенти. Това съотношения за Пловдивския университет е 1 към 13, даде пример Игнатов.

Той допълни, че всички учебни заведения, с изключение на Софийския университет ще успеят да приключат годината, въпреки намалената субсидия, като разчитат на финансовите си резерви.