Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" става академичен център за изследване на киберсигурността.

В заведението се откриват две магистърски програми - "Киберсигурност" и "Интелигентни системи за сигурност", които са част от проекта "Черноморска академия за сигурност", пишат в прессъобщение от университета.

Минути преди откриването на магистърските програми президентът на заведението доц. д-р Красимир Недялков заяви: Обявявам началото на инициативата на Варненския свободен университет - "Рицари срещу машините".

Цветанов обвърза евровота с киберсигурността в ЕС

Цветанов обвърза евровота с киберсигурността в ЕС

Ако има пробив на евроизборите, националната сигурност е застрашена

В програмите ще се подготвят висококвалифицирани специалисти по киберсигурност, които могат да защитят интересите на държавата, на обществото, на бизнеса - "със силата на правото, а не с правото на силата", както заяви ректорът на университета проф. д-р Петър Христов.

"Киберрицарите" щели да се подготвят не само в областта на информационните технологии и право, но щели да бъдат физически силни, психически издръжливи, високо мотивирани и волеви.

На събитието присъства известният експерт по сигурността Ариел Коен. Той заяви: "В понятието "Кибер" се вплитат и образование, и международни отношения, защото без разбирането за тях няма как да се борим с проблемите на киберсигурността. Черноморската академия за сигурност на Варненския свободен университет днес е първата стъпка в поставянето на България в центъра на решаването на тези проблеми. Киберакадемията има за цел да обучава експерти по киберсигурност, да стане специализиран център за изследвания и да създаде връзки с европейските държави по отношение на противодействието. Креативният подход на университета е най-добрият начин за постигането на тези цели. Поздравявам ВСУ "Черноризец Храбър" за тази първа стъпка."

България е добра среда за киберизмами, според Явор Колев

България е добра среда за киберизмами, според Явор Колев

Залети сме от сигнали за измами ежедневно, посочва той

До университета поздравителен адрес е изпратил и българският еврокомисар по дигитална икономика и общество Мария Габриел. В него се казва: "Вярвам, че ВСУ "Черноризец Храбър" ще бъде мястото, на което среща ще си дават експерти и студенти и ще разглеждат подробно предлаганите от Европейската комисия мерки в тази област. Сред тях са и експертните екипи за бързо реагиране в случай на инциденти с киберсигурността, сътрудничеството на държавите членки в ситуация на такива инциденти, общоевропейските схеми за сертифициране на електронните и комуникационните продукти за киберустойчивост. Киберсигурността започва от всички нас. Тя не може да остане затворена само в залите за политически заседания, в научно-изследователските лаборатории или в статиите в специализираните издания. Уверена съм, че ВСУ "Черноризец Храбър" ще даде своя значим принос за тази цел и ще помогне България и Европа да станат по-сигурни и защитени."

Габриел вижда потенциал за български хъб по киберсигурност

Габриел вижда потенциал за български хъб по киберсигурност

Вече има предвидени 2 млрд. евро, а повече от всякога имаме нужда от конкретни проекти