Президентът Румен Радев връчи отличието на БАИТ в категорията за специален принос в развитието на информационните и комуникационни технологии в България на екипа на Технологичното училище "Електронни системи" към Технически Университет - София (ТУЕС). В продължение на 30 г. училището създава едни от най-търсените специалисти със средно професионално образование в сферата на информационните и комуникационни технологии, въпреки няколкократните скандали около самото училище и нуждата родители да го защитават.

Постиженията на училището се дължат на уникалния образователен модел, който обединява усилията на училище, университет и бизнес и активното участие на вдъхновения преподавателски екип на училището в партньорство с университетските преподаватели и преподавателите - професионалисти от ИКТ фирмите, използвайки иновативните подходи и новите съвременни технологии.

ИТ секторът извърши една малка трансформация и най-вече, той е станал неотменима част от българската икономика. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по връчването на наградите на БАИТ за 2019 г. Този сектор е вододел на бъдещето за развитието на обществото.

По думите на държавния глава още по-важно е направлението, в което се развива този сектор, не само като силен стимул за развитие на различни индустрии, но и неговата все по-голяма социална насоченост.

"Най-важната трансформация, на която сме свидетели, е тази на създаването на информационно общество с будна гражданска съвест", посочи още президентът и добави, че гражданите все повече ще се стремят да видят света около себе си много по-добър, по-подреден, по-добре устроен и насърчаващ таланта на всеки индивид.

По думите му, ако не се развива ИТ секторът, страната ни ще остане извън стадиона."Вие отваряте пътя на България за бъдещето. С хора като вас България ще бъде на пистите и ще се бори за призово място", заяви още президентът.

Румен Радев нямал никакво отношение към раследването "Барселона"

Румен Радев нямал никакво отношение към раследването "Барселона"

Напълно разбирал обаче притесненията на премиера Борисов