Нормално е в такива случаи да има повече емоции, но те не са най-добрият съветник. Аз напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този случай засяга не само лично него, но засяга България и във вътрешен, и международен план. 

Така президентът Румен Радев коментира информацията за разследването срещу премиера Бойко Борисов в Каталуния преди да вземе участие в церемонията на наградите на БАИТ за 2019 г.

Нямам никакво отношение към действия на прокуратура, полиция, още по-малко на друга държава, подчерта държавният глава. На въпрос дали проверката на прокуратурата ще даде по-голяма светлина, Радев отбеляза само, че няма никаква информация.

ТУЕС с наградата за специален принос от ИТ бизнеса

ТУЕС с наградата за специален принос от ИТ бизнеса

Румен Радев: Най-важната трансформация, на която сме свидетели, е тази на създаването на информационно общество с будна гражданска съвест

По отношение на решението за отлагането на влизането ни в чакалнята за Еврозоната той коментира, че имаме ясни цели - "пълно и пълноправно участие на България във всички стълбове и политики на Европейския съюз. Това ознавачава членство в Еврозоната", изтъкна президентът.

Според него по-важният въпрос е как ще стигнем до там. По думите му от действията на българските правителства зависи дали въвеждането на еврото ще бъде свързано с реална икономическа и социална интеграция или ще поражда недоверие и този път цената ще бъде платена от българските граждани.

Очаквам от българското правителство много по-ефективна и открита политика, която да върне доверието на гражданите в този процес, отбеляза Радев.

Според него експертните аргументи и експертният консенсус трябва да предшестват политическите декларации.

Не влизаме в чакалнята на Еврозоната без консенсус, категоричен Борисов

Не влизаме в чакалнята на Еврозоната без консенсус, категоричен Борисов

Нямало държава с евро, която да е станала по-зле

За разговора си с руския президент Владимир Путин, Радев заяви, че най-важната тема е била цената на газа. Явно тук трябва изразена политическа воля, защото експертните преговори, които се водят, не могат да достигнат до желания за България резултат, подчерта президентът.

Петкова още чака уточнение от президента за кои енергийни проекти е говорено с Путин

Петкова още чака уточнение от президента за кои енергийни проекти е говорено с Путин

Ние се изненадахме от общото понятие енергийни проекти

По думите му от 8 държави, които са обект на газовото дело между "Газпром" и Европейската комисия, само България е останала държавата, която не получава намаление на цената на газаНие плащаме почти два пъти по-скъпо за газа от Русия. Това е недопустимо, заяви Румен Радев.

Той добави, че властта трябва да се замисли дали си върши добре работата и защо България изостава. Президентът заяви, че се надява в най-скоро да получим така желаното намаление на желаната цена за газа.

"Газпром" се готви да намали "ударно" цената на газа за България

"Газпром" се готви да намали "ударно" цената на газа за България

Цената може да падне с над 50 процента