В София няма цели училища, които да са под карантина заради разпространението на коронавирус. Директорите са в пряка връзка с РЗИ. Карантинират се обаче отделни паралелки. Това каза пред медиите Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

Карантинирането зависи изцяло от решението на родителите за това дали да направят PCR-тест на детето си, ако забележат симптоми. Само при направен тест, който е позитивен, се карантинира паралелка. Условието за правене на тест не е задължително.

Спазват се отстоянията, проветряване на класните стаи и да не се увеличава броя на заболелите, посочи тя.

Кастрева е категорична, че преминаването на отделни дни в дистанционно обучение е обезпечено от МОН технически.

Колко са карантинираните не е ясно, тъй като системата, която миналата година, е следяла броя им - тази година не е активна.

Децата да учат присъствено и при кризи иска Диян Стаматов

Децата да учат присъствено и при кризи иска Диян Стаматов

Бившият зам.-министър призова да се помисли за мерки при намалено отопление

Учебната година е започнала тежко за директорите заради това, че за първи път те внасят данните от училищата в Националната информационна система.

Проблемът с блокажа на е-системата и е-дневниците вече е решен. Следваща сесия ще има в началото на декември, когато директорите отново ще качват данни.

Ваня Кастрева присъства днес на церемония на пл. "Гарибалди" в столицата по повод Световния ден на учителя. Пред Мемориала на българския учител, намиращ се пред сградата на КТ "Подкрепа", бяха поднесени цветя. На церемонията трябваше да присъстват освен синдикатите - служебният министър на образованието Сашо Пенов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов припомни миналите борби на учителите. "Училището е подложено на тежък натиск, трябва да помогнем да изгоним търговците от храма на образованието", каза той.

От своя страна от Синдикат "Образование" Юлиян Петров коментира, че българският учител може да е горд, а "тази година доверието на българина е в неговите ръце".

МОН се надява на изцяло присъствена учебна година

МОН се надява на изцяло присъствена учебна година

Събрали са информация кои училища с какво гориво се отопляват