Издателство "Просвета" представи новия си проект Prosveta Libri Magici - за първи път в България са разработени електронни учебници на бъдещето.

Заедно с традиционните хартиени учебници се предоставя възможност лесно и професионално да се отговори на потребностите на новото информационно поколение, обявиха организаторите на проекта по време на пресконференция.

Издателската група разработва всички свои учебници и в интерактивен вариант. До септември 2011 година учителите, които ползват учебниците на „Просвета" ще разполагат и с електронните варианти на учебниците Proscveta Libri Magici по всички предмети за 5. и 6. клас.

Всеки учител, който е избрал да преподава по учебник на издателството и го е заявил за учебната година 2011/2012 година ще получи безплатно интерактивния му вариант.

По време на пресконференцията Милена Константинова - ръководител на проекта, направи демонстрация на демоверсиите на два учебника - по география и по английски език.

С тези учебници се работи лесно, без задължителна връзка с интернет, заяви тя. Задължителната техника, с която трябва да се работи е компютър и проектор. Може да се работи и с интерактивна дъска, но тя не е задължителна, уточни Милена Константинова.

По думите й учебниците работят независимо от модела на интерактивната дъска.

Електронните учебници дават възможност за увеличаване на текста, за подчертава не важните моменти от урока, възможно е и прикачването на филми.

"Красотата на електронните учебници е в това, че те са живи", заяви ръководителката на проекта. По думите й тяхното съдържание непрекъснато може да се актуализира и обновява.

"Електронните учебници връщат магията на ученето, облекчават работата на учителя.", заяви Катя Андреева - зам-главен редактор на издателството.

Целта на тези учебници е да се промени учебния час, да се влезе в клас, да се активира максимален брой сетива на учениците, заявиха от „Просвета."

Електронният учебник не замества хартиения, а го допълва, подчертаха още по време на представянето на учебниците.

Според ръководителите на проекта всички училища са подготвени за този продукт, защото са снабдени с компютри, а някои от тях вече и с интерактивни дъски.