Първият учебен звънец би тържествено в 18 СОУ „Уилям Гладстон" в столицата, където официални гости бяха външният министър Даниел Митов и корейският посланик у нас. Дворът на училището от рано бе препълнен с развълнувани ученици и техните родители. Разноцветните букети внасяха цветен нюанс в мрачния ден.

Церемонията започна с българския химн и издигане на националния ни флаг. Второкласникът Борис поздрави съучениците си със стихче за първия учебен ден. Първолаците, които за първи път прекрачват днес прага на училищния двор, също се изявиха със стихотворения.

Директорът на 18 СОУ Величка Стойчева се похвали с успехите на училището, което от началото на тази година получава допълнително финансиране от Република Корея и пак през тази година е удостоено с почетна грамота от министъра на образованието на Япония за развитието на японския език в България. Стойчева посочи, че голяма част от училището е ремонтирано, но не пропусна да отбележи, че в страната ни в момента има училища, които са засегнати от бедствията.

Нашето училище е съпричастно и ще включи в редица инициативи за подпомагане на училищата в бедстващите общини", каза Стойчева

Първият ни дипломат Даниел Митов, който е възпитаник на 18 СОУ, не скри вълнението си, че отново е в училищния двор. „Влизате в един много светъл път, който ще ви подготви за това, което ви предстои в живота", обърна се той към учениците.

„Тук са едни от най-добрите учители, да не кажа най-добрите", посочи той и благодари на своята класна ръководителка, която му е дала основата в чуждоезиковото обучение. „Бъдете смели, научете се да откривате истината и да я отстоявате", посъветва той учениците. „Бъдете свободни, правете свободен избор. Слушайте родителите си, слушайте и учителите си", посъветва още външният министър. „Всеки един ваш избор ще ви направи това, което ще сте", каза още той.

Министърът препоръча на учениците в своя житейски път да обичат и грешките, и успехите си. „Радвайте се на успехите си, учете се от грешките си", заръча още той.