Училища отказват да записват деца от ромски произход, като посочват, че нямат места, съобщиха от сдружение „Деца и юноши", които работят с деца и младежи от 3 до 25 години, живеещи и работещи на улицата или в риск да изберат такъв живот.

През тази година от сдружението са работили на терен в три цигански квартала. Основната причина повече деца от малцинството да не посещават детска градина или училище е, че семействата няма възможност да ги изпращат там.

Шефът на сдружението - Марияна Писарска, обясни, че през тази година са работили с 59 ромчета, от които само 12 са записани в училище. От една страна, семействата твърдят, че нямат възможност да изпращат децата си всеки ден на училище или детска градина. От друга страна, много ромчета имат желание да се образоват, но директори отказват да ги приемат в учебните заведения.

„Защото в тези училища има например 40% българчета и 60% ромчета. Директорите, казват, че не искат тези деца, защото са мръсни и защото произхождат от това или друго семейство. Притеснението на директора е, че семействата на дечицата, които не са от ромски произход ще ги оттеглят и ще ги запишат в други училища", обясни Писарска, цитирана от Дарик.

Друг представителна сдружението - Александър Малински, обясни, че голям проблем се оказва и нагласата на циганите, които не отчитат образованието като необходимост: „В първите класове има много момичета, но в по-горните вече - шести-седми клас момичетата започват да отпадат. Децата биват спирани от училище от родителите, защото им е време да се омъжват, от страх да не бъдат откраднати".

От сдружението допълниха, че 75% от записаните на училище деца продължават да ходят, но за останалите 25% се полагат много усилия, за да не излязат от образователната система.