Българските училища са разграден двор. Това призна заместник-министърът на образованието Деян Стаматов по повод инцидента в столично училище, където ученик намушка с нож друго дете.

Обвиниха и пуснаха от ареста 17-годишния Кристиян

Обвиниха и пуснаха от ареста 17-годишния Кристиян

Мярката му за неотклонение е надзор на инспектор

Този инцидент е в резултат на импулсивна и неконтролируема емоция на един млад господин на прага на 18 години, изтъкна той.

В родните училища всеки можел да влезе по всяко време и да внесе какво ли не, според Стаматов. В нашата страна не е традиция да се проверяват учениците какво носят в раниците си, изтъкна заместник-просветният министър.
Не трябвало заради един отделен случай обаче да се тръгвало в другата крайност.

Той призна, че голяма част от учениците след 13-14 годишна възраст носят различни средства за самоотбрана.
Важна била ролята на учителите, които трябвало да разговарят с децата. Сигурността, която в момента имаме, е сравнително крехка, отчете Стаматов, а някои от охранителите не отговаряли на изискванията за дейността си. Това трябвало да се промени с времето.

Нужно било обаче допълнително стабилно финансиране.

Ако решат, училищата могат да сложат и скенери на входа

Ако решат, училищата могат да сложат и скенери на входа

Фандъкова постави темата за агресията между децата

По повод идеята за металодетектори на входа на училищата, които да проверяват с какво влизат децата в училище, той посочи, че това била практика в редица американски школа. Можело обаче тази мярка пробно да се въведе в някои български училища, за да се види ефектът. Трябвало да се действа стъпаловидно.

На въпроса на News.bg дали МВР трябва да провери охранителните фирми и служителите в тях, които обслужват училищата, след като се появиха данни, че охранителят на въпросното столично училище не е реагирал, Деян Стаматов посочи, че охранителните фирми са под постоянен целогодишен контрол от страна на МВР.

Почти всеки месец кварталният полицай извършвал такава проверка. Веднага МОН  разпоредило проверка на фирмата в злополучното училище, а охранителят си е свършил ангажиментите. Все още проверката е в ход, поясни той.

По тази тема Христо Терзийски коментира, че органите на реда не чакали да стане инцидент, за да проверят фирмите за охрана. Законът давал на МВР солидни правомощия в сферата. По думите му глобите за неизпълнение разпоредбите на закона и за неефективна дейност били сериозни.