Полицаи и инспектори от Регионалното управление на образованието в Стара Загора разследват инцидент в основното училище "Отец Паисий" в село Калояновец, съобщи БНР.

Възпитателката Весела Тодорова от училището твърди, че в сряда по обяд е блъскана и удряна от второкласник и неговия баща в класната стая пред свидетели. Директорът на учебното заведение и бащата отричат инцидента. След случая учителката Тодорова подаде заявление за напускане и е освободена по нейно желание.

Потърпевшата е възпитател на сборна група от първи и втори клас и има над 20 години трудов стажа в образованието. По разказа й, когато отива да вземе второкласниците от тяхната учителка и колежката, малкият Андрей е изключително нервен, защото предния ден тя не го е пуснала да пие вода. По нейните думи е възможно да не е чула детето и наистина в общия хор от гласове, то да е настоявало за това.

Когато отишли в класната стая, там пред децата нахлуват бащата и майката на ученика. Родителите започват словесни атаки, блъскане, удари към учителката от родителите и от второкласника.

"Бащата ме удари, започна да ме заплашва, че щял да ме убие, да ме обеси и да ме изгори. След това и ученикът ме удари", разказа преподавателят.

Свидели на случката са учениците и служители на училището. Весела Тодорова разказва, че сигнал е подаден на спешния тел. 112 и в училището пристига полицай, който е снел показания.

Бащата на ученика е подал оплакване до директора на училището, в което Тодорова твърди, че я обвиняват в размахването на нож пред учениците. Жалбата ѝ е била прочетена от директора на учебното заведение Христо Белчев, но той е отказал да ѝ покаже текста.

Версията на директора Христо Белчев е съвсем различна. Той е срещнал на коридора плачещия второкласник Андрей, които не е успял да му обясни нищо, но в двора, пред вратата на училището, е имало словесен сблъсък между бащата на детето и възпитателката. Белчев категорично отрече в сградата да са влизали външни лица и не е бил свидетел на побой над неговата подчинена, нито е видял тя да удря детето. Нож не е открит у възпитателката.

Бащата на детето Антон Минков съобщи, че не е удрял Весела Тодорова, но не крие, че е бил афектиран и се е стигнало до размяна на реплики.

"Не съм ударил никого. Просто ѝ казах, че няма право да бие детето ми, имахме малък спор с нея, но ще си го разрешим", твърди бащата пред медиите.

Началникът на РУО Татяна Димитрова, която заяви, че нейното ведомство също извършва проверка. На родителски срещи ще бъде обяснен случая. Ако следствените органи докажат нередности в училището, ще има предписания за тяхното отстраняване, заяви още Димитрова.