Разказът „Сърце" от Ангел Каралийчев е произведението, върху което ще пишат преразказ седмокласниците на днешния изпит по български език и литература за кандидатстване в гимназиите и профилираните паралелки.

Учениците ще трябва да прочетат внимателно текста и да го разкажат подробно от името на героя Нешко.
Тази задача е от вариант номер 1, който беше изтеглен от Красимира Александрова-главен експерт по български език и литература в МОН.

Вариантът за преразказ беше отворен от заместник министъра на образованието Кирчо Атанасов.

На вашето внимание:

Тестът
Отговорите

Други два варианта са включвали за задачата преразказ: разказът от Дончо Цончев „Чекмеджето" и разказа „Радост" от Елин Пелин.

Дългогодишни преподаватели коментират, че падналият се текст е изключително сложен.
Приказката е много дълга и тъй като по правилник това е непознат за 7-класниците текст, 15-те минути, през които те имат право да го четат, едва ли ще стигнат за повече от едно изчитане, а заданието изисква подробен преразказ.

Освен това се налага и смяна на глаголното време, като преразказът се започва в едно глаголно време, след което трябва да се премине в минало неопределено време.
Към това се прибавят и многото и дълги описания в приказката, които допълнително биха затруднили кандидатите за елитните гимназии.

Изпитът е под формата на тест, включващ 50 въпроса и преразказ на неизучаван текст. Времето, с което ще разполагат учениците, е 3 часа - 1.45 за решаване на теста и 1.15 мин. за преразказа.

29 000 седмокласници се явявяват на днешния изпит по български език и литература за кандидатстване в гимназиите.

Учениците ще се борят за близо 20 000 места в езиковите, професионалните и профилираните училища в страната.

Максималният брой точки, който могат да получат кандидатите е 100 точки - 75 за теста и 25 за преразказа.
Тестовите книжки и листовете за преразказа са опаковани в специалните пликове с уникални номера и имат ултравиолетова защита.
Учениците ще получат от квесторите по една синя химикалка и ще трябва да работят само с нея.