Уникален маратон на четящите хора се провежда днес във Варна по случай Международния ден на книгата – 23 април. Маратонът се организира от Регионалната библиотека “Пенчо Славейков”, съобщава Днес+. 12 часа на различни сцени в града, участниците в маратона четат любими пасажи от книги. В маратона се включват ученици, учители, представители на Община Варна и на културната общност в морския град.

Маратонът на четящите хора стартира от СОУ “Александър Пушкин” още в 8 часа тази сутрин. В Първа езикова гимназия, ученици четоха старобългарски каменни надписи. Дирекция “Култура” в Община Варна също се включи в маратона. Там общински служителите четоха пасажи от варненски автори, на които общината е помогнала да издадат книгите си. Шефът на дирекцията Костадин Бандутов прочете пасаж от книгата на Ангел Ангелов “Плах опит за докосване”.

Следобед маратонът продължава във варненски училища и галерии. В Полското училище ще се чете на български, полски, руски, чешки, украински и сръбски езици. Проявата ще приключи довечера в 20 ч. в библиотека “Пенчо Славейков”.

Идеята за маратона възникна спонтанно, заяви Даниела Канева, завеждащ отдел “Книгозаемане” в библиотека “Пенчо Славейков”. Първоначално смятахме да го направим само в библиотеката, но желаещите се оказаха много, така се роди идеята да се чете на различни места в различно време, допълни Канева.

Тази година библиотека “Пенчо Славейков” чества 120 години от основаването си.

Кулминацията на празника ще бъде на 11 май – деня на братята Кирил и Методий. Тогава ще бъде организирана и национална конференция на тема “Библиотеката, четящия човек и предизвикателствата на 21-ви век”, в която ще участват представители на университети и библиотеки от цялата страна, посочи още Даниела Канева.

По случай празника ще бъде открита и паметна плоча на първият директор, /наричан тогава главен уредник/ на варненската библиотека Ярослав Романчук.

Паметната плоча ще бъде пред дома му, а на нея ще пише: “Тук живя Ярослав Руманчук /1860 - 1937 г./ Общественик, учител, публицист. Директор на Варненската библиотека от 1910 г. до 1928 г."