Училищните власти сигнализират при над 130 неизвинени отсъствия, стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Деница Сачева пред БНР.

Повод за думите й е родителски сигнал, че от догодина с въвеждането на електронния дневник ученици с извинени отсъствия над 140 учебни часа автоматично ще бъдат докладвани на социалните служби и родителите могат да очакват да бъдат привикани.

Регистър ще следи отсъствията на ученици, чиито родители получават помощи

Регистър ще следи отсъствията на ученици, чиито родители получават помощи

Целта е да се спре източването на бюджета

По думите на Сачева, става дума за указания, изпратени миналата седмица до системата. "Става дума единствено и само за 130 часа отсъствия, които са по неуважителни причини. Единствено тогава директорът на училището трябва да подаде сигнал с имената и броя на отсъствията. Тази информация се подава чрез регионалните управления до кмета на съответната община, тъй като в случаите, в които има такова голямо количество неизвинени отсъствия, трябва да бъде наложено административно наказание на родителите, които съответно не полагат грижи за децата. Става въпрос единствено и само за деца и ученици, които са в риск и за такива, за които има неизвинени отсъствия по неуважителни причини", обясни зам.-министърът.

За децата в риск от отпадане от предучилищните групи, сигналите трябва да се подават при повече от 24 дни отсъствие по неуважителни причини, допълни Сачева.

2.8 млн. лв. за училищата от спрените помощи за отсъствия на учениците

2.8 млн. лв. за училищата от спрените помощи за отсъствия на учениците

Почти всяко училище има електронен дневник според зам.-просветния министър

"Отварянето на всяка една възможност, която представлява удобство за една категория хора, представлява възможност за злоупотреба и измама от страна на друга категория хора. В случай че успеем да намерим точния баланс, така че да не създаваме предпоставки и възможности за фалшиви извинителни бележки от родители, дори когато няма основание...", каза зам.-министърът.

По думите й, образователното министерство работи съвместно с Министерството на здравеопазването. В информационната система, която следи децата в риск, има модул, свързан с медицинските бележки. При съмнения за достоверността на медицинската бележка, директорите могат да я сканират и в РЗИ да инициират проверка дали бележката е фалшива. Няма да има автоматични прехвърляния на масиви информация от електронния дневник към другите държавни институции.

Според директора на средно училище "Найден Геров" от Столипиново подобно решение е заявка, че държавата се връща отново в райони и училища като тяхното. Емил Начев е категоричен, че извиняването на отсъствията е само малка част от проблема с посещаемостта.

Бележката извинява отсъствия само с номер от амбулаторен лист

Бележката извинява отсъствия само с номер от амбулаторен лист

Новият формат договорен от МОН и МЗ

"Всеки родител, който иска да извини отсъствията на своето дете, може да отиде при личния лекар и повечето лекари няма да откажат да издадат бележка, дори детето да не е болно. Знаем и за практиката, в която по-големите ученици директно отиват при личния си лекар или при друг лекар и получават такава извинителна бележка. Тогава възниква проблем, защото родителите доста често не са информирани за това, че тяхно дете отсъства от училище".

Според директора на начално училище "Христо Смирненски" в Бяла Слатина Евгени Ангелов и в момента родителят има право да извини отсъствията до три дни без последствия и до 10, ако причините са уважителни, при което обаче и Педагогическият съвет обсъжда ситуацията.

"Знаем, че по Конституция детето има право на образование, но пък родителят е длъжен да му осигури ползването на това право. Малко радикално ми се струва родителят да може да извинява отсъствията, ако те са някакви семейни причини", обясни Ангелов.