На отраслов съвет днес се стигна до споразумение за увеличението на учителските заплати. Това каза пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката акад. Стефан Воденичаров, цитиран от БТА.

На въпрос с колко ще е увеличението, Воденичаров каза, че "в момента се говори за 8 процента или за 8,1 процента увеличение", но уточни, че след два часа разговори е забравил къде е била сложена "десетичната точка".

Попитан за всички заплати ли ще е това увеличение или ще е само за т. нар. стартови учителски заплати, новият образователен министър не уточни, но заяви, че всички били доволни.

На отрасловия съвет са присъствали синдикатите и работодателските организации в образованието. На въпрос колко милиона са необходими за увеличението на учителските заплати, Воденичаров отговори, че "има в бюджета, сложени пари", но не съобщи колко са точно.

В средата на януари обаче предишният министър Игнатов декларира, че увеличението на стартовите заплати ще бъде средно 11-12 процента.
Както и това, че увеличение ще има и за всички останали, работещи в системата.

Месец по-рано пък Игнатов заяви, че стартовите заплати на младшите, старшите и главните учители ще бъдат увеличени с 10-12 процента, докато останалите заплати на преподавателите ще бъдат увеличени до 7 процента.

Той посочи тогава, че със социалните партньори е договорено минималната стартова заплата за младшите учители да е 500 лв., на старшите 530, а на главните 580.