Правителството отпусна 49 млн. лева за увеличение на възнагражденията на учените от Българската академия на науките и държавните висши училища. За БАН са предвидени 10 млн. лв., а за държавните висши училища - 39 млн. лв.

С тази мярка се увеличат възнагражденията на 2 271 представители на академичния състав на БАН и 12 070 представители на академичния състав в 33 държавни висши училища. Одобрените средства са част от усилията, които държавата полага за развитието на научноизследователския сектор и академичния състав, изтъкват от Министерски съвет.

Оттам смятат, че по-високите заплати ще привлекат изследователи, с което ще се стимулира качеството на публикационната и издателската дейност, както и на научната експертиза в помощ на държавните институции. Очакваният резултат от увеличението им е учените да бъдат мотивирани да въвеждат нови методи на преподаване, базирани на усвояване на компетентности, както и да се насърчават повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе и до развитие на академичния състав.

2150 лв. минимална заплата в университетите искат синдикатите

2150 лв. минимална заплата в университетите искат синдикатите

Те настояват средствата да се разпределят според достигнатите заплати и броя на преподавателите

Предвидена е и модернизация на университетските библиотеки, за която правителството одобри 10 млн. лева. Новата национална програма на Министерството на образованието и науката дава възможност да се осигури съвременно оборудване, да се изградят нови пространства, както и да се подобри съществуващата материално-техническа база. Средствата могат да бъдат вложени в закупуване на специализирана литература, осигуряване на по-лесен достъп до нея, изграждане на дигитални колекции, създаване на институционални хранилища, внедряване на софтуер за обработка и др.

Приетата от правителството НП "Модернизация на библиотеките в 33 държавни висши училища" ще се изпълнява в рамките на три години. Очаква се за този период над 150 000 студенти и докторанти да бъдат подпомогнати в своето обучение и научно развитие.

МС одобри отпадането на таксите за студенти държавна поръчка

МС одобри отпадането на таксите за студенти държавна поръчка

Разходите за обучението вече ще се поемат от държавата

На днешното си заседание правителството реши още държавната гаранция за нови кредити от банките за студенти и докторанти през 2024 г. да бъде до 40 млн. лева.

Държавата оказва подкрепа, като гарантира главниците и лихвите по задълженията на младежи, които нямат възможност да покрият разходите си за такси за обучение и издръжката си през периода на обучението. Договорените кредити са гарантирани до тяхното пълно погасяване.

Държавата има сключени типови договори за кредитиране на студенти и докторанти с шест банки. За периода от 1 септември 2010 г. до 31 декември 2023 г. са сключени договори за общо 22 310 кредита на студенти и докторанти. Общата сума на договорените кредити е 164 067 080,79 лв., като от нея по-голям дял заема сумата на кредитите, договорени с обучаващи се срещу заплащане, независимо дали в частни или в държавни висши училища, в сравнение със сумата на кредити на обучаващи се по държавна поръчка.