Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът на Бургас Димитър Николов дадоха официален старт на първата в света олимпиада по изкуствен интелект, организирана в България.

Събитието събира близо 200 ученици от над 40 държави, които ще се състезават в различни научни и приложни задачи, свързани с изкуствения интелект, съобщи пресцентърът на МОН.

Олимпиадата е третата международна инициатива от този ранг, създадена от България, след олимпиадите по информатика и лингвистика. По думите на проф. Цоков, това събитие е ключово за бъдещето на човечеството, тъй като изкуственият интелект ще играе важна роля в развитието на света през следващите десетилетия.

Той поздрави организаторите, журито и домакините от Община Бургас, като подчерта, че форумът създава платформа за обмен на знания и идеи между най-будните умове в сферата на изкуствения интелект.

Близо 200 ученици, разделени на 44 отбора, ще представят своите знания и умения в областта на изкуствения интелект. България, като домакин, участва с два отбора.

В подготовката и организирането на събитието участват международни учени от водещи университети, като ключова роля играе българският институт за изкуствен интелект и информационни технологии INSAIT, част от Софийския университет. Генералният спонсор на олимпиадата е Google, а сред партньорите и спонсорите са институции и компании от цял свят.

Олимпиадата ще се проведе в рамките на една седмица, от 9 до 15 август, и ще включва научни и приложни задачи, които целят да предизвикат участниците да мислят критично и да развиват както теоретични, така и практически знания.

Проф. Цоков изрази надежда, че участниците не само ще спечелят медали, но и ще създадат нови приятелства и ще придобият незабравими преживявания.

На официалното откриване на олимпиадата присъстваха председателят на Комисията по образованието и науката в Народното събрание д-р Силви Кирилов, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, народни представители и други видни личности. Лице на олимпиадата е популярната българска певица Мария Илиева, която също присъства на откриването.

Български ученици спечелиха 6 медала на Международната олимпиада по лингвистика

Български ученици спечелиха 6 медала на Международната олимпиада по лингвистика

Гимназистите взеха 1 сребърно и 5 бронзови отличия