Всички 62-ма учители от Четвърта езикова гимназия "Жолио Кюри" във Варна посрещнаха министъра на образованието и науката Даниел Вълчев.

Той заяви, че е на този пост вече от година и половина и е било крайно време да посети това учебно заведение, което е завършил и самият той.

На срещата присъстваха още областният управител Петър Кандиларов и депутатът Христо Кирчев. Учителите зададоха въпроси, свързани със сложността на матурите, като поставиха акцент и върху проблема с очакваното от тях повишение на заплатите.

Министър Вълчев посочи, цитиран от Днес+, че поне през първите няколко години след присъединяването ни към ЕС сложността на зрелостните изпити не трябва да бъде увеличавана значително, а самите матури трябва да се превърнат във "вход" към ВУЗ-овете.

По отношение на заплащането на учителския труд министърът изтъкна, че все още не е измислена оптималната схема, при която всички да бъдат удовлетворени.

След срещата с преподавателите министърът участва в час на класа, по време на който ученици от 10-ти клас на варненската френска гимназия се запознаха с информационен диск, който представлява част от разяснителната кампания, посветена на присъединяването ни към ЕС.