Стратегията за развитие на висшето образование се състои главно в две неща, поясни министърът на образованието Даниел Вълчев - първо, да се стимулира конкуренцията между ВУЗ-овете и второ, държавата да запази известен контрол.

В „Коритаров Live" Вълчев заяви, че „твърдо и безвъзвратно" се отказва от заложеното в стратегията положение договорът на новоизбрания ректор на всяко висше училище да се подписва от министъра на образованието или от премиера, защото това измествало истинския дебат - какво трябва да се направи за подобряване на висшето образование.
Според Вълчев въпросът за договорите на ректорите въобще не е в основата на стратегията. Той обаче се застъпи за останалите елементи в стратегията, например мярката писмените изпити да бъдат единствената форма за изпитване на студенти.

Държавата, според министъра, трябва да се откаже от някои свои правомощия, като например да определя броя на студентите в различните висши училища - това според Даниел Вълчев трябва да правят самите университети, а контролът на свой ред да се съсредоточи върху образователния процес вътре в институциите.

От друга страна образователният министър за пореден път подчерта, че държавата трябва да спре да определя таксите на ВУЗ-овете.

Той предупреди, че ако висшето образование не се подобри, до няколко години броят на българските студенти в чужбина може да надхвърли 100 000 души, а във ВУЗ-овете тук да се установи недостиг на студенти.