Единодушно със 134 гласа „За" депутатите приеха годишен отчетен доклад за дейността на БАН през 2012.

Според изводите в доклада и през 2012 година Българската академия на науките се е доказала като най-мощният научен център в България.

Осъществените научни изследвания са категорично свидетелство за високия престиж на българските учени и техния принос за решаване на националните проблеми, за обогатяване на европейското и световно научно пространство.

Отбелязва се, че през последните години (2010, 2011 и 2012г.) БАН работи в изключително тежки условия - недостиг на финансови средства, режим на неплатени отпуски, нарушен научен обмен, невъзможност да се покриват разходи за електричество и ток, да се поддържат сложни инфраструктурни обекти, да се заплащат дължимите вноски за достъп до европейски научни програми.

Факт е обаче, че въпреки недостига на средства и крайно влошените условия за провеждане на научни изследвания изследователите от Академията участват активно в спечелване на европейски проекти, наравно с научни екипи от държави, в които правителствата отделят в пъти повече средства за научна и развойна дейност.

И през 2012 година бюджетната субсидия за Българската академия на науките остава на нивата на предходните две години (2010 и 2011) - 59.853 млн. лева. Собствените приходи и трансфери са 55,4 млн. лв. През 2012 година учените от БАН са работили по 3004 проекта. В сравнение с 2011 година, през 2012 г. са нараснали приходите от допълнителни договори от България и чужбина - от 30 млн. лв. на 43 млн. лв.

Бюджетната субсидия се разпределя в съответствие с приоритетите на Националната стратегия за развитие на научните изследвания, за общонационални и оперативни дейности, обслужващи държавата. Най-голяма част от субсидията подпомага научните изследвания в нанонауките, климатичните промени, рискове и природни ресурси и културно-историческо наследство.

Следва да се отбележи обаче, че 66 % от субсидията се изразходва за заплати и осигурителните вноски, за обезщетения и стипендии. През отчетния период средната заплата в БАН остава най-ниска в обществения сектор за страната - 569 лв., а стартовите заплати за млади учени са под 400 лв.

Намалената държавна субсидия се отразява негативно върху международната дейност на БАН. Поради липса на средства БАН не може да плаща членския си внос в 23-те международни организации, в които членува. Това е наложило през 2012 г. учените от БАН да участват в работата само на девет международни организации, три от тях са свързани с хидрометереологичните прогнози, което предизвиква допълнителното свиване на възможностите за собствени приходи, а също така намалява авторитета на българската наука зад граница.

Поради недостига на финансови средства, българските учени се лишават от достъп до най-съвременни научни достижения, от естествената за световната научна общност обмен на научни знания, от мобилност.

През 2012 г. заетите на бюджетна издръжка в Академията са 6215 души, с 62 по-малко от 2011 г. Броят на учените в БАН е 3023. Поради влошените финансови условия рязко намалява научния потенциал - за периода 2010-2012 Академията е напусната от над 500 човека.

Средната възраст на учените е 49,3 години, като намалява броят на младите учени до 35 години. В началото на 2012 година БАН има 572 докторанти; в края на годината - 577. Успешно са защитили над 23 процента от всички докторанти, което е по-добър резултат спрямо предходната година.

Разширява се сътрудничеството между БАН и висшите училища. По инициатива на БАН се работи върху академична мрежа, основаваща се на съвместни научни изследвания и развойна дейност между Академията и университети, с висок изследователски потенциал.
През 2012 г. в българските висши училища 571 учени от БАН са водили лекции, упражнения и различни курсове за следдипломна квалификация и специализация.

През отчетния период БАН активно работи по осъществяване на национални задачи. По заявка на различни министерства, ведомства и институции в страната са изготвени близо 13445 експертизи и експертни мнения от учени, научни съвети на институти в БАН.
Учени от БАН се включват активно в реализирането на значими научни и културни програми, в осъществяването на задачи от обществен интерес.

В заключение БАН настоява за допълнително финансиране още през настоящата година, както и от завишаване на държавната субсидия за Бюджет 2014.