Няколко са причините България да се качи на челните позиции по смъртност от коронавирус в ЕС. Това заяви пред bTV зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според нея за негативната статистика е повлияла теорията, че няма вирус и маски не са необходими.

Христова предупреди, че завръщането на учениците в клас е много рисковано. "Който си учи - ще си учи и онлайн. Това няма да доведе до повишаване на успеваемостта", категорична бе тя.

По нейни думи както учениците са били спирани при грипна епидемия, така и сега трябвало да се използва това спиране.

Тя изрази мнение, че ще бъде много трудно да се създадат "чисти" от коронавирус болници, тъй като заразен пациент може да позитивира впоследствие. По нейни думи е невъзможно да се предвиди кой с кого е бил контактен.

Проф. Христова обясни, че в момента много от отделенията имат COVID болни, има и преходни такива, където пациент да изчака, докато е ясно какво е неговото състояние.

Учениците от 5 до 12 клас се връщат на училище

Учениците от 5 до 12 клас се връщат на училище

Завръщането в клас не се отнася за София

Зам.-директорът на НЦЗПБ подчерта, че освен задължителните мерки хората трябва да са отговорни и ако проявят симптоми, незабавно да се самоизолират и да потърсят лекарска помощ. По нейни думи разпространението на COVID-19 е такова, че останалите вируси имат много малък дял. Когато не се чувствате добре, шансът да бъде коронавирус, е много голям, изтъкна тя и напомни, че сме длъжни да мислим и за останалите хора.

Христова предупреди, че се влиза в сезона на грипа и той няма да ни подмине. Голямата надежда е грипът да има по-малко случаи тази година, защото мерките, които се взимат за коронавируса, ще помогнат и за грипа, заяви експертът. Според нея не е невъзможно пациент да се зарази едновременно с грип и COVID-19.

Здравният министър нямал право да командирова медици, нито да създава COVID болници

Здравният министър нямал право да командирова медици, нито да създава COVID болници

Лечебните заведения са търговски дружества, напомня Мария Петрова