До каква степен теорията и практиката говорят на един език и как да сближат позиции се опитаха да изяснят представители на бизнеса, образователни и научни институции, министърът на образованието, учени от Българската академия на науките, представители на Агенцията по заетостта, ректори, журналисти и други.

По инициатива на Bulgaria on Air, Investor.bg и Bloomberg в Sofia Event Center се проведе конференция на тема „Образование и бизнес - на един език ли говорят теорията и практиката", която събра различни гледни точки и обърна внимание на проблемите с качествения човешки ресурс, нуждите на бизнеса и неговите отговорности към процеса на образование.

Ако досега не сме говори на един език, време е да започнем, обяви в началото на конференцията образователният министър проф. Анелия Клисарова. Тя наблегна на важността младите хора да получат онези умения, които са им необходими, за да започнат веднага работа след края на обучението си.

Клисарова благодари на ректорите и на бизнеса, които сключват договори още с професионалните гимназии, за да участват в процеса на развитие на човешкия капитал.
Не бива да правим наука самоцелно, защото само научни постижения, които могат да бъдат реализирани в практиката носят добавено стойност, посочи просветният министър и сподели, че се подготвят промени, спрямо които бизнесът ще има своя роля във функционирането на Фонда за научни изследвания.

Бизнесът може би подцени важността на качествения човешки материал, отчете и зам.-председателят на БАН и бивш министър на образованието в служебното правителство проф. Николай Милошев. Подцени го и държавата, подценихме го и ние - хората на науката, призна Милошев и изрази надежди, че тази грешка вече е осъзната и подобни форуми го доказват.
За изграждане и натрупване на материален ресурс са необходими няколко години, но за изграждането на човешки ресурс трябват много години целенасочена работа и търпение, заключи той.

От името на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) отношение взе нейният председател Васил Велев, който наблегна на разпиляването на ресурс за обучение в специалности, които не се търсят на пазара на труда. Велев съжали, че все още България не разполага с национална система за проучване на пазара на труда.
Председателят на АИКБ поздрави управляващите, че с новия бюджет са дали добър знак и са показали, че образованието е приоритет, че осъзнават проблемите и имат нагласа те да бъдат дебатирани и решавани.

„Българското образование - предимства и недостатъци", „Гласът на бизнеса", "Образование и бизнес - на един език ли говорят теорията и практиката" и „Медиите - ключ в отношенията между бизнеса и образователната система" са заглавията на четирите панела, в рамките на които се провежда конференцията.
След нейния край ще бъде изготвено резюме на предложенията и идеите, което ще се превърне в документ, подписан от всички участници в отделните панели, който ще бъде изпратен като отворено писмо до институциите.