Необходима е реформа в средното образование, за да могат децата ни да отговорят на изискванията на съвремието, заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в предаването „Факторът Кошлуков" по ТВ7.

Тя подчерта колко е важно децата да се научат да мислят, вместо да наизустяват. Според нея Клисарова децата трябва да са способни да взимат решения, което сегашната образователна система не насърчава. „Много разчитам на това, че ще бъде приет новия Закон за средното образование", заяви министърът.

Тя каза, че по данни на образователното министерството голяма част от децата отпадат от училище поради социални и семейни причини. За ограничаване на тази неблагоприятна тенденция тя изтъкна необходимостта обучаващите се в средни училища да получават необходимите компетенции и знания в работна среда.

Според нея това ще позволи те да учат и работят едновременно, но за целта първо трябва да бъдат приети промените в Закона за професионално образование и обучение, както и да бъдат извършени промени в Кодекса на труда.

Министърът обясни, че тази система вече дава резултати в страни като Австрия, Германия и Швейцария, които са страните с най-ниска младежка безработица и най-малко отпаднали ученици в ЕС.

„Средното и висшето образование са загубили връзката с бизнеса. Въпреки това бизнесът сам започна да узрява и да осъзнава, че вместо да вземе един студент, който още шест месеца ще трябва да обучава, е по-добре да се интегрира към висшето образование", добави проф. Клисарова.

„Работата е двойна - да задържим учениците в училище, но от друга страна трябва да има и медиатори - връзка между училище и родители, за да бъдат убедени родителите, че трябва да водят децата си на училище", каза министърът в заключение.