Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 на 20 май да бъдат по сметките на ВУЗ-овете. Това заяви пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че е било обсъдено със служебните министри на финансите и на образованието как на две фази да се изпълнят законовите разпоредби и да бъдат намерени необходимите финанси за висшето образование.

По негови думи с тези средства заплатата на асистента ще стане 2100 лева, със задна дата 1 януари, както е било договорено по-рано, но не се е случило, което е предизвикало и готовност за протести в целия сектор.

Димитров уточни, че допълнителните средства от около 41 милиона лева "са извоювани през последните дни".

"Постановлението за тях е пуснато от премиера, за да бъде прието от Министерския съвет в понеделник (20 май) до обяд, с които се осигуряват и допълнителните увеличения на заплатите от 1 януари на всички, заети във висшите учебни заведения, а не само на асистентите, с 290 лева. И с 200 лева увеличение от 1 януари на неакадемичния състав, за който не беше предвидено нищо в Бюджет 2024. Както има увеличение и на стипендиите за докторанти", отчете синдикалистът.

КНСБ не вярва на сметките на ректорите за чиновниците във ВУЗ-овете

КНСБ не вярва на сметките на ректорите за чиновниците във ВУЗ-овете

Отпуснатите 39 млн. лв. не са достатъчни, трябват още 49,2 млн. лв.

Той заяви, че за второто постановление, което трябва да бъде прието до обяд на 20 май, уверението на служебния премиер и на финансовия министър е, че преди 24 май тези пари също ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете.

"Големият въпрос беше кога и как могат да бъдат гарантирани парите от наскоро гласувания Закон за висшето образование. Ангажиментите, които трябва да се осигурят тези 184 млн. лева, които не могат да бъдат намерени сега и затова са нужни допълнителни разчети и средства. Това обаче трябва да стане с ангажимента на всички политически партии и затова ние предприехме тази бърза совалка между всички парламентарно представени партии, които накрая подкрепиха в писмен вид да поемат своя ангажимент", обясни Димитров.

По негови думи това е причината, поради която синдикатите са решили да запазят протестната си готовност за след изборите.

Обмисля се актуализация на бюджета заради заплатите във ВУЗ-овете

Обмисля се актуализация на бюджета заради заплатите във ВУЗ-овете

Няма дупка в бюджета на образованието.

" По-добре да запазим тази енергия и да изчакаме да видим дали политиците ще спазят този ангажимент. Към 15-20 юни министърът на финансите ще има по-голяма яснота с какви средства разполага и какво може да предложи, защото през юни се получават плащания по много от данъците", разясни синдикалистът.

Димитров изтъкна, че висшето образование е било подценявано години наред и според него това увеличение на заплатите е заслужено.

Президентът на КНСБ съобщи и че синдикатите и бизнесът предлагат промяна в Кодекса на труда, която да гарантира подкрепа за фирмите, изпаднали временно в затруднение:

Обсъжда се изменение в Кодекса на труда, свързано със създаването на механизъм, подобен на "60:40" по време на пандемията, за браншовете, които изпитват сериозни затруднения и на места са започнали да уволняват хора.

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Решението влиза в сила, считано от 1 януари тази година