Обявеният за 20 май протест ще се проведе. Това заявяват в позиция ВОН-КНСБ. Причината е, че след срещите, провели се на 15 май, бяха отпуснати 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за неакадемичния, което е напълно недостатъчно, според ВОН-КНСБ.

Синдикатите обясняват, че отпуснатите 39 млн. лв. всъщност вече са били заложени в бюджета на МОН с постановление от края на март т.г., а новообещаните 12 млн. за служители пък са крайно непрофесионално определени. Взети са като аналог на 11,8 млн. лв., които предоставиха на ДВУ за увеличението на МРЗ за 2024 г. По изчисления на ВОН-КНСБ за неакадемичния състав, в т.ч. и изследователи, експерти и специалисти с висше образование, са необходими още 49,2 млн. лв. (писмо, внесено в НС, МС, МОН, МФ на 29-11-2023 г.)

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Решението влиза в сила, считано от 1 януари тази година

"Председателят на Съвета на ректорите се позова на нашия протест и организира срещи, без да представи анализ, конкретни данни и достоверна информация в президентството, НС и МС. Проектът за Постановление на МС, който бе на обществено обсъждане до 10 април, предвижда съвсем друго и само човек, който не е запознат с него, може да се радва на нови 39 млн. лв. и да приеме предложение само от първата част на Постановлението, без втората - за увеличение на заплатите на всички работещи от 1 април по ЗВО", заявяват синдикатите.

В позицията се посочва още, че днес предстои среща в Министерството на финансите, която е важна и от съществено значение за уточнения на необходимите средства. Синдикатите са помолили министъра на образование Галин Цоков да покани и служебния премиер Главчев да участва в нея. Важно е да се запознае с истинските данни и справедливите искания на протеста.

Припомняме, че на 14 май в знак на протест държавни български университети и част от частните университети обявиха, че няма да отворят врати. На 15 май Съветът на ректорите проведе среща с президента Румен Радев и служебния премиер Димитръ Главчев. След срещата в Министерския съвет беше обявено, че заплатите на администрацията във висшите учебни заведения ще бъде увеличена с 12%. 

От ПП-ДБ също реагираха, като и те подчертаха, че всъщност тези 39 милиона са вече предвидени в Бюджет 2024, като част от 52-та милиона, отпуснати за увеличение на заплатите на преподавателите. 

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

2 100 лв. става заплатата за асистентите