Правителството на Япония е оповестило своето решение да награди с държавен орден двамата българи Дора Барова и Братислав Иванов. Това съобщиха от посолството на Япония в България.

Двамата ще получат Орден на изгряващото слънце - златни лъчи с розетка в рамките на пролетната сесия по награждаване на чуждестранни граждани със заслуги към Япония. Те се награждават за заслуги към популяризиране на японската литература и езиково обучение в България, предаде БНР.

Дора Барова е дългогодишен преводач от японски език, а Братислав Иванов - преподавател по японски език и заместник-директор на 18 СОУ "Уилям Гладстон" в София. Това е първото училище, в което е въведено редовно обучение по японски език в гимназиалния курс.

Така носителите на японския орден от България за принос в областта на културата и образованието стават общо 6 души - Елена Алинска, преподавател по руски език в Софийския университет, проф. Христо Недялков, диригент на Детския радиохор, Мария Вълчанова, бивш директор на 18 СОУ "Уилям Гладстон" в София.

За последен път орденът е бил връчен през 2006 г. на Лиляна Кънева, изпълнителен директор на Българската сумо федерация.