През последните четири години 83 641 деца от уязвими групи са получили обща и допълнителна подкрепа в детската градина за успешното им приобщаване в образователната система. Това съобщават от МОН.

Било е осигурено допълнително обучение по български език за деца със затруднения, както и работа с психолози логопеди, образователни медиатори, ресурсни учители, помощник-възпитатели и други специалисти. Също така са покрити и таксите за посещение на детска градина на близо 40 000 деца от уязвими групи, преди то да стане безплатно за всички.

Допълнителното обучение по български език са преминали 47 463 деца. В рамките на проекта е разработена специална методика за обучение на деца в предучилищна възраст, които имат езикови затруднения. Тя включва оценка на степента на владеене на езика, както и инструментариум за проследяване на напредъка им. Резултатите показват еднозначно, че най-голям е прогресът при владеенето на български при най-малките деца - на възраст от 3 и 4 години, които са преминали допълнителното обучение.

В периода от февруари 2020 до април 2022 г. по проекта са изплащани такси за посещение на 39 864 деца от уязвими групи в 1404 детски градини. От април 2022 година детските градини станаха безплатни за всички деца в страната като таксите се покриват от държавния бюджет.

Освен това по проекта са назначени и 207 психолози, 154 логопеди, 66 ресурсни учители, 169 образователни медиатори, 748 помощник-възпитатели, 632 помощници на учителя и 8 социални работници в образованието.

От МОН посочват, че е проведена и кампания сред родители на деца от уязвими групи, за да ги мотивира да запишат децата си в детска градина. В 60 населени места са проведени разяснителни кампании. Изработен е видеоклип за мотивиране на родители, както и интерактивен образователен филм.

Дейностите са осъществени през последните 4 години в рамките на проект "Активно приобщаване в системата на предучилищното образование", който се реализира по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. Приоритетна ос 3: "Образователна среда за активно социално приобщаване". Стойността им е 82,5 млн. лв. Обхванати са общо 1 960 детски градини и училища с групи за задължително предучилищно образование.

Още 11 000 деца в градини и предучилищни групи с допълнителна подготовка по български

Още 11 000 деца в градини и предучилищни групи с допълнителна подготовка по български

47 440 деца са обхванати до момента по предходен проект