Достъпът до кабинетите на ректора и заместниците му в Стопанската академия „Димитър Ценов"-Свищов е преустановен. Мярката ще остане в сила до произнасянето на съда относно легитимния ръководител на висшето училище, съобщава БНР.

Припомняме, част от преподавателите от Стопанската академия в Свищов обявиха за нелегитимен избора на 35-годишната проф. Теодора Димитрова за наследник на забъркания в няколко скандала проф. Величко Адамов. Младата проф. Димитрова става ректор на Стопанската академия след общо събрание, което е оспорвано от част от преподавателите, защото на него присъствали пенсионери и бивши студенти и докторанти.

След скандала образователният министър Тодор Танев разписа заповед за назначаване на временен шеф на учебното заведение. Проф. Иван Върбанов ще управлява академията до избирането на нов ректор, но не по-дълго от шест месеца.

Върбанов съобщи, че вече ръководи най-важните звена във висшето училище. Той твърди, че е започнал нормален работен процес.

Във Великотърновския апелативен съд за утре е насрочено дело по жалба за нарушения при подготовката и провеждането на Общото събрание, на което е избрана Димитрова. В жалбата се заявява, че изборът е нелегитимен.

От своя страна пък самата Димитрова атакува като незаконосъобразна заповедта на министър Танев за назначаването на служебен ректор.

Проф. Иван Върбанов обясни, че докато не излязат съдебните решения, никой, включително и той, нямат право да влизат в кабинетите на ректорския етаж.