Висшите училища, научните и работодателските организации в страната могат да номинират свои представители за наградата "Питагор" за 2017 година. Тя се връчва за съществен принос в развитието на науката, съобщават от Министерство на образованието и науката (МОН).

От ведомството вече са изпратили покани с призив за номинации.

Отличието "Питагор" се дава в седем категории. Те са: за цялостен принос в науката, за млад учен, за утвърден учен в природните и инженерните науки, в хуманитарните и социалните науки, в здраве и медицински науки, за успешен ръководител на международни проекти, за научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати, за фирма с най-много инвестиции в научна и развойна дейност, както и за значим принос на български учен, работещ в чужбина.

От просветното министерство обръщат внимание, че отделни учени също имат право на номинации. Кандидатите, които са излъчени от университетите, БАН, Селскостопанската академия и работодателските организации ще имат предимство.

На 20 април изтича срокът за номинациите.

Важно е да се има предвид, че носители на наградата "Питагор" в предходните три години учени и научни колективи не могат да бъдат номинирани.

От МОН разясняват и какво е нужно да направят претендентите. Те трябва да попълнят документи за участие и да приложат на магнитен носител кратко описание на свое научно постижение, подробно CV, снимка в паспортен формат. Тези, които са издигнати от организации, представят протокол от заседание на управителния орган. Документите се изпращат до дирекция "Наука" в МОН.

Жури ще оценява постъпилите предложения по показатели, които са утвърдени със заповед на просветния министър, които за всяка категория са различни.

Наградите "Питагор" ще бъдат връчени на най-заслужилите български учени и научни колективи на 18 май 2017 година. Това ще стане на церемония в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Статуетка и по 12 000 лв. ще получат носителите на голямата награда "Питагор" за цялостен принос в науката и за млад учен. Останалите отличени учени ще вземат по 8 хил. лв., грамота и почетен знак на МОН.

На сайта на ведомството ще бъдат оповестени победителите, всички номинации и съставът на журито.