Затварят кухните в осем детски градини в Ловеч. Храната в детските заведения в общината ще се приготвя и доставя в готов вид от външна фирма. Това ще стане от 1 януари 2017 година. Само една столова от деветте градини в града ще остане, съобщи БНР.

Предстои Общината да обяви обществена поръчка за новия начин на хранене. Прогнозната стойност на обществената поръчка е близо 750 хиляди лева без ДДС за една година.

"Общината търси по-добро качество на храненето и по-ефективен контрол", обясни заместник-кметът на Ловеч Венцислав Христов.

Другият мотив на Общината е влизането в сила на новия закон за образованието, според който в детските градини ще бъдат приемани и деца, навършили две години. "Те трябва да бъдат хранени по различен рецептурник от две до три години, което ще създаде доста проблеми в самите детски градини, докато готвенето на едно място ще бъде вече значително по-лесно.

Във всички детски градини са направени родителски срещи. Повечето майки и татковци били съгласни да се промени начинът на хранене. Отказ от доставки от външна фирма има само от родителите на деца в детска градина "Зора". Там кухнята ще бъде запазена.