Двойките на държавния зрелостен изпит по български език и литература тази година са 3 153. За сравнение през май 2009 г. те са били 3 619.

Данните съобщи заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милка Коджабашиева, която представи анализ на резултатите от матурите.

Общият среден успех по БЕЛ за 2010г. е 4,31, а от матурата по този предмет миналата година резултатът е бил 4,28.

От думите на Коджабашиева стана ясно, че 15,3% са отличните оценки по български език и литература тази година, като миналата година те са били 16,7%.

Според видовете училища най-висок успех по БЕЛ са показали възпитаниците на профилираните гимназии - 5,27%.

На матурата по БЕЛ са се явили общо 65 853 ученици.

За сравнение с ниските резултати по български език, най-добри резултати учениците са показали на изпита си по чужди езици.

Ако по български език средният резулт е 55,1 точки, то при другите езици ситуацията е следната:

• Английски - 68.15
• Руски - 62.31
• Немски - 72.5
• Испански - 76.2
• Френски - 72.26
• Италиански - 72.01

Най-слаби резултати по БЕЛ са показали учениците от Разград, Шумен, Търговище, а най-добри са показали техните връстници от София град и област и Варна.
По видове училища най-висок среден успех по БЕЛ - 5.27, имат профилираните гимназии, следват тези по изкуства - 4.79 и СОУ - 4.35.

Най-слаби резултати по БЕЛ имат професионалните гимназии и специалните училища (оздравителни и други) - съответно с 3.94 и 386 средна оценка.

Американският колеж в София със среден успех 5.788 е на първо място, а на второ място е 164 ГБИЕ - 5.776. Със същия резултат е и Немската езикова гимназия, четвърта е Класическата гимназия „Константин-Кирил философ" с 5.745.

Най-слаб резултат е постигнат в СОУ "Христо Ботев" от Лозница - 2.660.
Следващите са ПГ по строителство в град Казанлък с 2.730 и от ПГ по механизация на селското стопанство в село Бояново с 2.787.

В десятката с най-слабите резултати най-добър резултат е постигнат в професионална гимназия по селско стопанство  „М. Ангелов" от село Камен -2.993.
Като цяло, 12,63% от зрелостниците са били скъсани,
съобщи още Коджабашиева.
Отличниците тази година са 15,73%.

От МОНМ посочиха, че са притеснени от необоснования избор на географията за зрелостен изпит. Изглежда учениците мислят, че този предмет е по-лесен, но резултатите показват обратното, коментира заместник-министърът на образованието.

Двойките по география са 11 057. За сравнение миналата година по този предмет на зрелостните изпити са били скъсани 6 215 ученика.

Една пета са грешните отговори на първия въпрос по география, на втория въпрос - една четвърт, а на третия - една трета, уточни Коджабашиева.

По думите й министерството възнамерява да промени закона, като и втората задължителна матура за профилираните гимназии и за училищата по изкуствата да бъде изпит по съответната теория и практика.
Държавата инвестира в професионалното образование на учениците в тези училища, изтъкна тя.

Коджабашиева съобщи още, че служителите на просветното министерство активно сътрудничат за разследването по сигнала за теча на информация за матурата по български език.

Всеки от нас подкрепя разследването, заяви тя и добави, че подробно се проверяват осъществяваните от служители комуникации, включително и чрез факсове.
Засега няма яснота каква група ученици са се възползвали от теча на информация и няма информация къде да търсим. Резултатите са много различни в различните училища, изтъкна тя.

Няма анулирана работа по този случай, посочи още зам.-образователният министър.