"Ако сравните цените за септември и тези, които са в резултат на договорените от нас доставки за октомври, разликата е значителна - говорим за едни 30% намаление. Ако успеем да осъществим всички преговори с компаниите, които в момента имат интерес, очаквам цената за ноември да падне с още 10%."

Това заяви енергийният министър Росен Христов пред журналисти във Варна във връзка с доставките на природен газ за страната ни и цената на синьото гориво.

Според Христов действията на служебното правителство вече дават резултат, съобщиха от подопечното му ведомство.

Припомняме, че "Булгаргаз" преди дни обяви прогнозна цена на природния газ за ноември от 278,83 лв./MWh. Увеличението е с 30,87 или 12.45% спрямо цената на газа за октомври, която беше 247,96 лв./MWh.

"Идеята ни е да осигурим газ в по-големи количества от тези, които ни трябват, за да можем да преминаваме от един източник към друг. Целта ни е да получаваме газ от различни източници - втечнен чрез терминалите в Гърция и Турция и тръбен газ, защото диверсификация не означава да заменим един източник с друг", обясни Христов.

По думите му диверсификация означава, когато един източник не е достъпен, каквито и да са причините, да има други опции, за да се гарантират доставките на газ.

Донев: Кабинетът преговаря с всички възможни доставчици на газ

Донев: Кабинетът преговаря с всички възможни доставчици на газ

България трябва да се управлява през коалиционни споразумения, смята той

Енергийният министър беше на посещение във Варна за откриването на учебната година в Професионалната гимназия по строителство и архитектура "Васил Левски", която е завършил с отличие. Той заяви, че обучението там му е дало добра основа и му помага и днес в сферата на енергетиката. Росен Христов обяви също, че подкрепя дуалното обучение, което според него реално дава перспектива както на младите хора, така и на икономиката ни. Директорът на учебното заведение Мария Петрова го изненада, като му показа личното му досие с всички негови оценки през годините на обучението му.