78% от българите очакват в близко бъдеще цената на електроенергията да се увеличи. Това сочат данни на социологическата агенция "Джънкшън България" относно обществените нагласи към енергийния сектор в страната.

Въпреки уверенията на Комисията за енергийно и водно регулиране, че не се предвижда ново повишение на цената на тока тази зима, голяма част от анкетираните очакват запазване на тенденцията за поскъпване на тока.

Иванов: Цената на битовия ток остава непроменена до лятото на 2019

Иванов: Цената на битовия ток остава непроменена до лятото на 2019

Регулаторът няма пряко отношение към енергийната борса, уверява шефът на КЕВР

Спрямо резултатите от проучването едва 14% от сънародниците ни прогнозират, че цената на тока ще се понижи.
8% пък са на мнение, че цената на тока ще остане същата.

Снимка 393691

Източник: "Джънкшън България"

Българите определят енергийния сектор като най-важен за българската икономика. 24.5% от всички запитани са отговорили, че енергетиката е най-важна за икономическата стабилност на страната ни.

Според 22.3% най-важният сектор у нас е туристическият, а 21.3% са на мнение, че най-съществен за икономиката ни е секторът "Земеделие".

Снимка 393690

Източник: "Джънкшън България"

Запитани кои са основните проблеми пред родната енергетика, мнозинството българи посочват на първо място корупцията. Според 77% от анкетираните в енергийния сектор има висока корупция, а според 58% секторът като цяло не се управлява ефективно.

"Този сектор и до днес остава най-нереформиран в българската икономика, както и най-уязвим по отношение на външни интереси. Причините за това са много и са свързани най-вече с факта, че в енергетиката става дума за огромни финансови ресурси, зависими от решенията на държавната администрация, което е базисна предпоставка за корупционни практики", тълкуват от социологическата агенция.

КТ Подкрепа срещу никнещите гинки в енергетиката

КТ Подкрепа срещу никнещите гинки в енергетиката

Синдикатите искат Национален план за климата и енергетиката

38% от сънародниците ни посочват, че основният проблем в енергийния сектор се крие в зависимостта само от един доставчик на гориво.
32% пък смятат, че основен проблем са големите дългове на НЕК.

В скъпи проекти като АЕЦ "Белене" 23% от сънародниците ни виждат проблеми.

Индийската компания продължава преговорите си за покупка на ЧЕЗ

Индийската компания продължава преговорите си за покупка на ЧЕЗ

Компанията се надява скоро да има какво да каже

Резултатите от проучването сочат още, че 41% от българите са на мнение, че държавата трябва да подкрепят уязвимите потребители чрез подходящи социални програми.
Според 30% от анкетираните страната трябва подкрепи същите потребители като предприеме действия за намаляване на сметките за електроенергия.

Снимка 393689

Източник: "Джънкшън България"