Газовият сектор е в катастрофално състояние и генералният провал го причиняваме на Европа. За това предупреди лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията.

Излизайки от газовата мрежа, всъщност ние поставяме под съмнение нормалната доставка на газ за Сърбия, Унгария и Австрия. По този начин, ние, слугувайки някому, поставяме икономиките на тези държави в уязвимо положение, посочи Петков.

Лидерът на АБВ посочи като много грозен пример изграждането на газовата връзка Гърция - България - Сърбия. Ще изградим ли навреме "Балкански поток" на наша територия - там забавянето очевидно отива към една година и повече от 2 млрд. и 200 млн. лв. загуби като държава, отчете Петков.

После - провал на връзката Гърция - България - Сърбия. Разговорите преди 10 години започнаха за транзит на 5 млрд. куб. метра, след това станаха 3 млрд., но без това да повлияе върху цената на съоръжението и от 3 млрд. са заявени само 1.5 млрд., изтъкна Румен Петков.

Предлагат за ратификация споразумението за интерконектора с Гърция

Предлагат за ратификация споразумението за интерконектора с Гърция

Целта му е да стабилизира нивата на данъчно облагане за 25 години

Заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева предупреди, че катастрофата за енергетиката тепърва предстои.

Със сигурност българската енергетика има нужда от промяна. Тя до момента се управлява лобистки, непрофесионално и непоследователно, изтъкна Ганчева.

Тя запита вдигнали ли сме бялото знаме и дали сме се предали. "От всички действия и бездействия точно това се вижда. Една от причините ПП АБВ да иска последователно оставката на правителството е точно тази несправяне с основни сфери. В частта на природния газ ние сме изгубили всичките позиции.

От АБВ припомниха, че само 2020 г. имат редица пресконференции по тази тема, но явно никой не ги чува. Както се вижда тепърва катастрофата предстои за България, предупреди Ганчева.

Българският пазар все по-независим от преговорите "Булгаргаз"-"Газпром"

Българският пазар все по-независим от преговорите "Булгаргаз"-"Газпром"

Българската газова борса стартира без цена на продукта

Тя посочи, че на първо място от януари България не транзитира природен газ. "България ще изчезне от картата на природния газ и на лидерите на природен газ не само на Балканите, а и в Европа", допълни още тя.

Любомира Ганчева допълни, че АБВ са се оказали прави, че България е трябвало да получава директна доставка, пряка доставка от Русия на природен газ.