Около договора с турската "Боташ" се създава шум, зад който се крият икономически интереси и желанието отново посредници да завладеят пазарен дял, избутвайки "Булгаргаз". "Именно за да продължи покровителството на частните посредници, е атакуван този договор, който пречи на обяснението, че няма откъде другаде да се взема газ", заяви Росен Христов с тезата, че именно тези посредници ще вкарват евтин руски газ.

Пред БНР бившият енергиен министър Росен Христов отново защити сключения с "Боташ" договор като добър и изключително важен, със стратегическо значение за България, тъй като осигурявал достъп до световните пазари на втечнен газ. Клаузите в договора с "Боташ" били абсолютно стандартни, включително и тези за неустойките, а продължителността му съответства на стратегията на "Булгаргаз" за сключване на договори за доставка.

Росен Христов ще бъде изслушан от временната парламентарна комисия, която разглежда споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна фирма "Боташ". На заседанието си миналата седмица комисията реши да поиска от "Булгаргаз" допълнителни документи, свързани с работата на газовата ни компания. Сред документите са и годишните финансови отчети за последните години и информация за сключените от "Булгаргаз" сделки на борсата.

Договорът с "Боташ" е неизгоден, категоричен е Денков

Договорът с "Боташ" е неизгоден, категоричен е Денков

Все още няма отговор от проверката на ЕК

Друга причина да се атакува договора с "Боташ" е и желанието да се уязви президента Румен Радев и едновременно с това да се скрие провалът, че вече 9 месеца в енергетиката не се случва нищо и губим международни позиции.

49-то Народно събрание създаде комисията по настояване на БСП в края на миналата година. Още преди това, през октомври ЕК започна проверка на договора с "Боташ" поради съмнения за нарушения на правилата за конкуренция на ЕС.

Припомняме, че Росен Христов обяви, че договорът с "Боташ", че проверката на ЕК се дължи на съмненията на Европейската комисия, породени от наложените допълнителни такси върху транзита на газ за Сърбия и Унгария и които по-късно бяха отменени от самото правителство заради опасения, че Австрия ни спира за Шенген и заради това.

Росен Христов разкритикува и процедурата за строителство на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" заради липсата на конкуренция.