България и Франция подписаха Декларация за намерение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели. Това се случи на среща в Париж на 21 февруари.

Документът беше подписан от министъра на енергетиката Румен Радев и министъра на икономиката, финансите и индустриалния и цифров суверенитет на Франция Брюно Льо Мер.

Целта му е установяване на рамка за засилване на сътрудничеството в ядрената енергетика, която включва обмен между съответните ядрени програми, сътрудничество между индустриите, свързани с ядрената енергетика и веригите на доставки, насърчаването на участието на промишлени предприятия от двете страни в нови проекти, изследванията в сферата на безопасността, развойната дейност и иновациите, поддръжката и повишаването на високото ниво на знания и експертен опит чрез засилване на сътрудничеството в обучението и образованието и т.н.

България и още 21 държави "за" утрояване дела на ядрената енергия
Обновена

България и още 21 държави "за" утрояване дела на ядрената енергия

Радев убеждава, че ядрената енергия е безопасна и няма място за страх

Брюно Льо Мер изрази желание за разширяване на сътрудничеството с България и в други области по отношение на ядрената енергетика. По негови думи това включва сътрудничество във веригата на доставки, развитието на уменията. Според френския министър си струва дмете страни да миат проекти от общ интерес в областта на ядрената енергия.

На свой ред българският енергиен министър изрази задоволство си от подписването на Декларацията за сътрудничество в ядрената сфера.

"Когато споделяме ноу-хау за технологии, образователни и квалификационни програми между България и Франция в ядрената област, това означава, че споделяме и разбиране за бъдещето, но и за сигурността и конкурентоспособността - зелено бъдеще, базирано на реален базов товар, на нисковъглеродна енергия, която е сигурна, надеждна и ни дава шанс да бъдем устойчиви, конкурентоспособни и да развиваме икономките си по най-добрия начин", изтъкна той.

Двамата обсъдиха ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници.

Френската ядрена енергетика търси до 15 000 души годишно до 2030 г.

Френската ядрена енергетика търси до 15 000 души годишно до 2030 г.

Страната има планове за изграждане на поне 6 нови атомни централи