България е лидер в усилията за осигуряване на сигурност на доставките на газ и има потенциала да изгради един от най-важните хъбове на Европа.

Това каза европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете след среща с премиера Бойко Борисов.

Комисар Канете бе категоричен, че България е ключова държава за европейската енергийна система. Той подчерта, че е изключително доволен от работата, която са успели да свършат.

„България има изключително силен потенциал да се превърне в лидер във връзка със създаването на европейски газов хъб”, коментира еврокомисарят.

Той подчерта, че освен исторически предпоставки за това, страната ни има вече и изключително добре разработена газопреносна мрежа, благодарение на усилията, предприети от българското правителство. Канете визира „неуморната съвместна работа с ЕК” за реализирането на междусистемните газови връзки с Гърция, Румъния, Сърбия.

Този газов хъб ще даде възможност да бъдат ползвани всички ресурси на газ, включително и руски. Даваме необходимата подкрепа и работим заедно за създаване на интерконекторите с Гърция, Румъния и Сърбия”, коментира еврокомисарят. Той изтъкна, че с инструменти на ЕС ще бъде подпомогната и Сърбия.

„Има изключително явни възможности и потенциал България да е ключов играч за европейската газопреносна мрежа”, коментира още той. „Създаването на интерконектори е изключително трудно нещо”, отбеляза комисар Мигел Ариас Канете. По думите му вече има 14 проекта от общ интерес с ЕС, свързани с енергетиката.

Той похвали страната ни. По думите му тя е сигурен и надежден член на ЕС и по отношение усилията, свързани с опазването на околната среда. Страната ни вече е постигнала редуциране на вредните емисии, енергийна ефективност и енергийна сигурност, както и за стъпките, предприети по отношение пълната либерализация на енергийния пазар.

Миналата година започнахме с една идея, заяви еврокомисарят, визирайки идеята за газов хъб, която по думите му вече се материализира с интерконекторите със съседните ни държави. Той подчерта, че е важно за Европа да бъдат предотвратени газови кризи като тази в периода 2005 – 2009 година. По думите му тогава газът се е ползвал не като пазарна стока, а като „политически инструмент”.

България направи така, че проектът за газовия хъб да стане европейски. Това каза от своя страна на брифинга премиерът Бойко Борисов.

„Това, което беше мечта и дет’ се вика на шега даже Томислав Дончев го кръсти Балкан, никой не го вярваше. Ние направихме така, че този проект да стане европейски проект и пред България да стои ЕК”, каза Борисов.

По думите му всичко, което правят екипите, се съгласува, знае, оценява.

„Както добре чухте, той не е насочен срещу Русия. Комисарят ясно каза, ако се спазват европейските правила, които трябва да се спазват от всички – е добре дошъл в този газов хъб”, коментира Борисов.

Той каза още, че като се вземат предвид нашите находища (още неразкрити, б.р.) и това, което минава през интерконектора през Гърция и от други места, които в момента изграждаме, на практика страната ни прави един голям пазар, когато можем да си търгуваме газа с Гърция, Турция, Румъния, Македония и изобщо в целия регион и нашите тръби са достъпни до всеки, който иска да превози газ.

По думите на Борисов това отговаря на третия либерализационен пакет, отговаря и на разбирането на Брюксел, който застава включително с пари, с финансиране на интерконекторите не само в Гърция, но и с Турция, Румъния, със Сърбия.

Премиерът коментира, че ключово в посланието на еврокомисаря е думата доверие. „Преди година и половина нямаше доверие. Тогава се опитваха да излъжат ЕК, да излъжат своите партньори, да се поемат ангажименти, търсейки комерсиални резултати и затова нищо не се получаваше. Ние подходихме по друг начин”, каза Бойко Борисов.

По думите му от 25 години само се е говорело за интерконектори и за диверсификация.

„Сега вие чухте от доклада на комисаря колко високо оценява новите ни компресори - реверсивни, с възможности в две посоки да транспортират газ. За каква диверсификация са говорели досега, когато те вървят само в една посока. Самата техника е такава. Инвестициите, които направихме в газопреносната система, в компресорните станции и в повишаване на капацитета - високо се цени. Второ - находищата в Черно море, най-големите компании – Тотал, ОМВ и Репсол и Шел дойдоха тук”, отбеляза още премиерът Борисов.