В много от бензиностанциите в страната се предлагат отстъпката за горивото. Доста независими бензиностанции също се включват в нея. Това заяви Станислав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред БНТ за отстъпката от 25 стотинки за литър гориво.

Той обясни, че срокът на тази отстъпка ще бъде най-много до 6 месеца и трябва да се поставят информационни табели, за да може хората да бъдат запознати. 

25 стотинки за литър бензин мина през Бюджетна комисия

25 стотинки за литър бензин мина през Бюджетна комисия

Мярката не е добре таргетирана заради липсата на електронна идентификация по вина на ГЕРБ, смята Василев

Основната причина, че не са се включили всички бензиностанции е, че схемата за отстъпката за гориво е пожелателна, посочи Бенчев.

Той увери, че няма привилегироване на големите бензиностанции пред малките заради отстъпката. Това, което трябва да се направи, е шофьорите да носят талона на колата си, който се записва във фискалния бон. Административно няма натоварване с мярката за горивото, уточни Бенчев.

Хората с луксозни автомобили няма да получат отстъпка за горивата

Хората с луксозни автомобили няма да получат отстъпка за горивата

В момента все още се изследват възможности за самия механизъм

Станислав Бенчев силно се съмнява, че мярката за горивото може да доведе до фалити на малките бензиностанции. Не смятам, че това ще бъде особено разширен феномен на пазара, но мисля, че колегите, които не предлагат отстъпката, ще започнат да го правят, очаква той.

Бенчев се надява, че отстъпката за горивото ще доведе и до увеличаване на приходите за бизнеса. Във Видин и в Лом горивото е с няколко стотинки по-скъпо. Ако тенденция със суровия петрол продължи надолу, със сигурност ще има намаление на цените на горивата, добави той.

Според него можем да бъдем доволни от това, което се случва у нас с горивата. Бенчев смята, че ще има нарушаване на петролното ембарго срещу Русия, когато то влезе в сила.

"Лош сценарий" на бюджета предвижда спиране на доставки на петрол и износ по море

"Лош сценарий" на бюджета предвижда спиране на доставки на петрол и износ по море

Турбуленции на международна бизнес среда могат да повлияят на изпълнението на бюджета за 2022 г.