България е дала приноса си към развитието на Енергийния съюз по време на първото председателство на Съвета на ЕС.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на участието си в панела "Европейски енергиен съюз", част от Икономическия форум в Пловдив.

Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

"По време на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз Министерството на енергетиката успя да постигне споразумение със страните членки, Европейския парламент и Европейската комисия по всички документи, които бяха залегнали в програмата ни в областта на енергетиката.

 

Основните законодателни предложения от пакета "Чиста енергия за всички европейци" обхващат възобновяемите източници, енергийната ефективност, енергийния пазар и управлението на Европейския енергиен съюз. През изминалите шест месеца председателството работи усилено и напредъкът по досиетата е значим".

 

Пакетът "Чиста енергия за всички европейци" включва законодателни предложения, насочени към запазване конкурентоспособността на Европа в прехода към декарбонизация.

Успешно финализирани в рамките на българското председателство бяха директивата за енергийната ефективност, която предвижда индикативна цел за страните членки от 32.5% до 2030 г. и директивата за енергия от възобновяеми източници със заложен дял от 32% в крайното потребление, каза още тя. 

По думите й финализираните енергийни досиета от българското председателство са условие за гарантиране на пазарното развитие като основен двигател на енергийните политики на европейско равнище.

Енергийният министър запозна участниците в дискусията и с актуалното състояние на енергийната инфраструктура в региона на Западните Балкани, които са и основен приоритет по време на българското европредседателство.

"Интегрирането на страните от региона преминава задължително през изграждането на липсващата инфраструктура. Работим активно с колегите от Сърбия по реализацията на интерконетора между двете страни. На 17-ти май в рамките на срещата на върха ЕС - Западни Балкани бе препотвърдена политическата воля за въвеждане на проекта в експлоатация през 2022 г. Продължава интензивната ни работа и по газовата връзка с Гърция, която е сред седемте приоритетни проекта за ЕС", каза Петкова.