Бензиностанциите може да използват международното положение за поскъпване на цената на горивата от идната седмица. Това прогнозира пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му тази седмица не се очаква поскъпване в българските бензиностанции.

"В краткосрочен план очаквам стабилизиране на пазарите. Саудитска Арабия вече загатна, че до няколко дни може да възстанови една голяма част от добива на петрол. Има няколко големи рискови фактора", каза Владимиров и ги изброи. 

Петролът поскъпна

Петролът поскъпна

Пазарите реагираха на нападенията в Саудитска Арабия

Сред рисковите фактори са, че вероятно тази геополитическа криза няма да се свърши само с тези удари. Саудитска Арабия вече загатна, че е готова да нанесе ответен удар, каза той.

"Един потенциален удар срещу Иран означава най-малкото временен регионален конфликт. Това ще доведе до чувствително повишение на цените на петрола в много по-дългосрочен план. Отново се връща на преден план геополитическият фактор при цените на петрола", коментира Владимиров. 

Тръмп отваря петролния резерв на САЩ

Тръмп отваря петролния резерв на САЩ

Мерки след атаката в Саудитска Арабия

Нито САЩ, нито Иран имат политически интерес да започват война, която да преначертае картата на Близкия изток. И двете страни нямат интерес от конфликт, смята Владимиров и припомни обаче, че в миналото емоцията и липсата на трезва оценка на последствията са водили до сериозни конфликти.

От гледна точка на търсене и предлагане Доналд Тръмп е прав, каза той и добави: "Има достатъчно петрол. Световната икономика влиза в една слаба рецесия и търсенето на петрол намалява. Дългосрочно нямаме проблем, структурен проблем няма". 

САЩ детронираха Саудитска Арабия през юни като най-големия износител на петрол в света

САЩ детронираха Саудитска Арабия през юни като най-големия износител на петрол в света

В момента цените на петрола са около 20% по-ниски в сравнение с преди година

Според него обаче сделката между ОПЕК и Русия вероятно ще се разпадне, поне в краткосрочен план.

Повишението на цените на суровия петрол има негативен ефект върху световната икономика, подчерта Мартин Владимиров.

"Ако това увеличение на цените се задържи в дългосрочен план, очаквам, че това ще доведе до няколко десети процента намаление на БВП на света, но засега е твърде рано да се прогнозира", каза Мартин Владимиров. 

Тръмп отваря защитен природен резерват в Аляска за петролни сондажи

Тръмп отваря защитен природен резерват в Аляска за петролни сондажи

Резерватът е защитен от десетилетия

Припомняме, на 14 септември мащабен пожар избухна в най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия. По информация на говорител на вътрешното министерство в Рияд пожарът е бил предизвикан от нападение с дронове.

Малко по-късно Йеменските бунтовници хуси поеха отговорност за атаката в Саудитска Арабия.

На следващия ден Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Иран за нападението с дрон срещу петролни обекти в Саудитска Арабия.

От своя страна Иран категорично отхвърли обвиненията на САЩ, че стои зад атаките срещу рафинерии в Саудитска Арабия.

Междувременно Премиерът на Кувейт Джабер ал Мубарак ас Сабах свика спешна среща с висши военни и представители на силовите ведомства и постави армията в повишена степен на бойна готовност

Припомняме също, Кувейт е значим производител на петрол и член на ОПЕК, притежавайки шестия по големина петролен запас в света и е една от най-богатите страни в света по запаси на петрол на глава от населението. Нефтените находища са открити през 1938 г., когато страната е още британски протекторат. Нефтът и нефтените продукти са около 95% от експортните приходи и 80% от държавните приходи.

В същото време саудитските власти очакват, че ще могат да възстановят една трета от производството на петрол, което беше прекъснато заради нападения срещу съоръженията на държавната компания Saudi Aramco, още в понеделник вечерта - 16 септември, съобщи The Wall Street Journal (WSJ).

Напрежението в района ескалира след нападенията през юни и юли срещу петролни танкери във водите на Персийския залив, за които Рияд и Вашингтон обвиняват Иран. Техеран отрича обвиненията. 

Бензинът поскъпва във Великобритания

Бензинът поскъпва във Великобритания

Нападение в Саудитска Арабия вдига цените на горивата на Острова