Битовите потребители не са задължени да излязат незабавно на свободния пазар. Това заяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от БТА. Те ще имат право на избор дали да го направят.

Иванов обясни, че в Чехия процесът е продължил шест години. В първите три никой от битовите потребители не бил излязъл на свободния пазар. Иванов се базира на информация от чешкия регулатор.

В комисията били представени предложените стандартизирани товарови профили от трите електроразпределителните дружества в страната. Това е станало в предвидения срок до края на януари.

От EВН предлагат девет товарови профила, от ЧЕЗ - осем и от Енерго-про - седем.

Стандартизираните товарови профили давали възможност на битовите потребители и малките компании да излязат на свободния пазар. Именно те са едно от изискванията за отварянето на пазара. Търговците ще могат да отправят оферти въз основа на тези профили. Задължението за изготвянето им е на ЕРП-ата и не струва нищо на потребителите.

Стандартизираните товарови профили не подлежат на решения от страна на КЕВР. През този месец регулаторът ще организира работна среща. По време на нея ще бъдат изслушани всички аргументи на дружествата. Едва след това профилите ще бъдат приложени за битовите и стопански потребители. Иван Иванов обясни, че това се очаква да стане през март или април. Шефът на регулатора подчерта, че срокът не задължава битовите потребители да излизат от регулирания пазар, тъй като действащите цени за тях са в сила до края на юни. Този срок е определен съгласно решение на КЕВР.