Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви готовност да окаже пълна подкрепа с експерти при създаването на нов закон за енергетиката. Това стана ясно на днешната среща на представители на АИКБ с вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова и министъра на икономиката Емил Караниколов.

На срещата бяха обсъдени възможностите за взаимодействие по част от приоритетите, които АИКБ определи за ключови през 2019 г. Сред тях са подобряване на бизнес климата, ускорено решаване на проблема с недостига на човешките ресурси, план-приема в професионалното и висшето образование и възможностите за подкрепа на Регионалните иновационни центрове.

Депутатите се поскараха по промените в Закона за енергетиката

Депутатите се поскараха по промените в Закона за енергетиката

КЕВР ще се произнася след компетентните органи

Като най-значим приоритет за бизнеса обаче от АИКБ посочиха цялостна реформа в енергетиката. Те настояха да бъде създаден нов закон, който да въвежда пълна либерализация на пазара, както и да се приеме балансирана национална енергийна стратегия до 2030 г. Сред останалите изисквания на АИКБ са прекратяването на държавната помощ за "американските централи", отговорното пазарно поведение на компаниите от Българския енергиен холдинг и засилването на контрола от КЕВР срещу пазарните злоупотреби на Българската независима енергийна борса.

От своя страна вицепремиерът Марияна Николова призова да се предприемат общи мерки за намаляване на бариерите пред инвеститорите в България.

Председателят на УС на АИКБ Васил Велев изтъкна, че именно от АИКБ са инициирали реформите в професионалното и висшето образование и мерките за преодоляване на недостига на човешки ресурси.

От работодателската организация увериха, че ще продължат да работят за ускорено изграждане на електронното управление, ограничаване на държавната намеса в икономиката, по-добрата работа на регулаторите и намаляване на административната тежест за бизнеса.

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален, обясняват те на Борисов и КЕВР

Те посочиха, че сред целите им за подобряване на бизнес климата ще е и облекчаването на процедурите за свързаност на предприятията към мрежови структури като ВиК, електропреносна мрежа и газ.

От своя страна министър Емил Караниколов представи възможностите за подкрепа на Регионални иновационни центрове. Той посочи, че чрез тях ще бъде създадена нужната синергия между бизнеса и науката.

Без наука няма как да има бизнес, заяви министърът и увери, че в Министерство на икономиката планират мерки, чрез които научната и развойната дейност да бъдат освободени от данъци.

Горанов разбира от енергетика на ниво 8 клас от социализма
Обновена

Горанов разбира от енергетика на ниво 8 клас от социализма

Той обаче смята, че енергийната борса действа добре

Предложенията на Асоциацията по отношение на механизма за план-прием в професионални гимназии и паралелки за професионална подготовка, както и на предложенията за промени в Закона за висшето образование са увеличаването на ролята на бизнеса при определяне на изучаваното съдържание, възможностите за дуално обучение и отпускането на стипендии на учениците от определени специалности.

На студентите от тези ключови специалности, които учат "държавна поръчка", да бъдат отпускани стипендии за финансиране на образованието им и за месечна издръжка, но при условия, че за определен период от време работят в България или за българска компания, настояха от работодателската организация.